Teşhis hayat kurtarır

Rahim ağzı kanseri kadınların korkulu rüyası. Ama erken teşhisle tedavi edilebilme ihtimali çok yüksek. İhmalkarlığın sonucu ise ölümcül olabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Mayıs 2013 Güncelleme 08 Mayıs 2013, 00:00
Teşhis hayat kurtarır

İÇİNDEKİLER

Kadınlarda adet olmak ve çocuk doğurmak için gerekli olan rahim aynı zamanda bazı kanserlerin de sebebi olabilir. Rahmin, rahim ağzı ve rahmin üst kısmı olan 2 bölümü vardır. Rahim ağzı kanserleri genellikle cinsel ilişkiye geçtikten sonra sperm yaptığı bazı etkilerle olmaktadır. Prof. Dr. Teksen Çamlıbel rahim ağzı kanseri ile ilgili bilinmeyenleri anlatıyor.

Rahim kanseri nedir?
Ne kadar erken cinsel hayata başlanır ve ne kadar doğum yapılırsa rahim ağzı kanseri riskinde o kadar artış söz konusudur. Rahmin tepe kısmının kanseri ise genellikle ileri yaşlarda ve menopoz sonrası görülür. Hiç çocuk doğurmamış ve genellikle şişman, şeker hastalığı olan, yüksek tansiyonu olan olgularda daha sıklıkla görülmektedir.

Teşhis için ne yapmak gerekir?
Rahim ağzı kanserinin erken tanısı artık günümüzde pap smear denilen teknikle yapılmaktadır. Pap smear rahim ağzından ufak bir plastik süpürge yardımı ile birtakım hücrelerin alınması ve bir cama yayılarak bakılmasıdır. Bu testi hiç olmazsa yılda bir yaptıran kadınlarda rahim ağzı kanseri çok erkenden anlaşılarak basit yakma, dondurma veya rahim ağzının bir kısmını alma tedavileri ile ortadan rahatlıkla kaldırılabilir. Pap smear testini muntazam yaptıran kadınlarda rahim ağzı kanserinden dolayı ölüm pek de mümkün değildir.

Ölüm risk oranı nedir?
Rahim ağzı kanseri yukarıda belirtildiği gibi zaten pap smear yardımı ile kanser olmadan önce yakalanabilir ve kişi bundan tamamen kurtulabilir. Rahim ağzı kanserinin erken devrede yakalanması durumunda yine yapılan ameliyatlar ve ışın tedavileri ile yaşama oranı çok yüksektir. İleri durumlarda ise öldürücü olabilir.

Bazı genleri taşıyan kadınlarda bazı kanser türlerinin daha sık görüldüğü belirlenmiştir.
Örneğin BRCA-1 ve BRCA-2 genlerine sahip kadınların meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Bu nedenle kanda bu genlere bakarak meme kanseri riski hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bu kadınların aile hikayeleri de varsa menopozdan sonra yumurtalıkların laparaskopi ile alınması önerilebilir.

YARIN: HPV VİRÜSÜ NEDİR?

BURÇİN GÖKTAN