Temizleyici salatalık

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mayıs 2013 Güncelleme 05 Mayıs 2013, 00:00
Temizleyici salatalık

İÇİNDEKİLER

Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler. Salatalık kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kükürt içerir ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını fazlasıyla artırır.

Bademciğe böğürtlen
Böğürtlenin meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanılır. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademcik iltihaplarına yararlıdır. Şurubu solunum yollarına iyi gelir.

Hamilelere fındık
Fındık, kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan doymamış yağ açısından zengindir. Vücut ve kemik gelişimini destekler. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocuk için fındık yemeleri çok faydalıdır.

Nane midenin en iyi ilacı
Yaprakları çay hâlinde yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, bulantıyı giderici olarak kullanılır. Nâne uçucu yağı da oldukça fazla kullanılan bir yağdır. Sütü kestiği için yeni annelerin ve hamilelerin çok tüketmemesi gerekir.

Ayva sakinleştirir
Ayvanın çiğ olarak yenmesi ve sindirilmesi güçtür. Bu nedenle, komposto gibi pişirilerek ya da reçeli yapılarak yenmesi tavsiye edilir. Ayva çekirdekleri kaynatılıp elde edilen su, ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelir. Ayva yapraklarından çay yapılıp içilirse gerginliğe iyi gelir.

Ateş düşürücü kızılcık
Kızılcık, C vitamini açısından çok zengindir. Bağırsak yaralarına iyi gelir. Gazı önler. Ağız yaralarını giderir. Yaprağı ezilip yaraya sürülürse iyileşmesine yardımcı olur. Ağacının kabukları kaynatılarak etkili bir ateş düşürücü elde edilir.

Öksürük ilacı taflan
Yapraklardan elde edilen taflan suyu öksürük dindirici olarak kullanılır. Solunum yolları ve bronşite karşı da fayda sağlar. Taze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmuş meyvelerinin tohumlarıysa şeker hastalığına karşı kullanılır. Meyveleri taş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.

Romatizmaya ökse otu
Ökse otu meyvelerinin yakı sakızı ile ezilmesi sonucu elde edilen karışım, yakı halinde romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılır. Ayrıca ezilmiş meyveler çıban üzerine konarak; cerahatin dışarı çıkması sağlanır. Meyveleri zehirlidir, yenmemelidir.

Zahter çarpıntı giderir
Dağ kekiği olarak da bilinen zahter uçucu yağ ve tanen içerir. Bitki çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve çay ya da kahve olarak tüketilebilir. Kalp çarpıntısını giderir ve sinirleri kuvvetlendirir. Mantar şikayetlerine karşı da faydalıdır. Hamilelere tavsiye edilmez.