Kansere özel diyet

Kanser tedavisi görenler yediklerine daha dikkat etmeli Kansere yakalananlar brokoli, lahana ve kıvırcık gibi yeşil yapraklı sebzeleri ve meyveleri sofradan eksik etmemeli

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mayıs 2013 Güncelleme 05 Mayıs 2013, 00:00
Kansere özel diyet

İÇİNDEKİLER

Her zaman sağlıklı beslenmenin önemini vurgularken özellikle kanser tedavisi görenlerin beslenmelerine daha özen göstermeleri gerekiyor. İstatistikler bazı gıdaların bazı kanser tiplerinin riskini arttırabildiğini ya da azaltabildiğini gösteriyor.
Diyetin ve beslenmenin kanserin gelişiminde oynadığı rolü değerlendirmek için birçok araştırma yapılıyor. İyi beslenme kanser tedavisi gören insanlar için önemli olsa da bu dönemde uygun beslenmek güç. Kemoterapi ve radyasyon tedavilerinde yeme alışkanlıkları bozuluyor. Mide bulantısı, iştahsızlık, ağız tadının olmaması, yorgunluk gibi olumsuzluklar yaşanabiliyor. Bazı kanser hastaları, tedavi altında değilken bile iştahlarını kaybeder. Uygun yemek kanser tedavisinin başarısı için önemlidir. Tedavi sırasında iyi beslenen kişi, vücut dayanıklılıklarını daha iyi korur ve böylelikle kemoterapinin ve radyasyon tedavisinin potansiyel yan etkilerine daha kolay atlatabilir. Ayrıca bu kişilerde enfeksiyon riski az olur.

SIK VE AZ MİKTARLARDA YİYİN
Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynı. Her gün dört temel gıda grubuna (meyve ve sebze, et ve diğer proteinler, tahıl ve süt ürünleri) ihtiyaç vardır. İdeal olarak, her gün dört ya da daha fazla porsiyon sebze ve meyve, tahıl (ekmek, hububat, makarna ve pirinç), iki-üç porsiyon protein (kümes hayvanı, balık, et ve tahılla karıştırılmış olarak fasulye, bezelye ya da kabuklu yemiş gibi bitkisel protein) ve süt ürünleri yenmeli. Tek bir oturuşta yeterli miktarda yiyemiyorsanız, sık ve küçük miktarlarda yenebilir. Yemeğinizi yavaş yavaş çiğneyin. Sıvıları yemek dışında için. İçtiğiniz sıvıların, meyve suları ya da süt gibi besleyici değeri olmasına dikkat edin.
Karbonatlı içecekler, midenizi rahatlatıyorsa, meyve suyunu sodayla karıştırın.

SİNDİRİM SORUNLARI
Birçok kişi tedavi sırasında boşaltım sorunlarından kabızlık ya da ishalden söz eder. Kabızlık durumunda, lif açısından zengin gıdaların yenmesi sorunu önlemeye yardımcı olabilir. Bu tür gıdalar arasında taze sebze ve meyveler, kurutulmuş meyveler, tahıllar ve ekmek ve kabuklu yemişler sayılabilir. Bol bol sıvı içmek de yardımcı olur. İshal, önemli miktarda mineral ve sıvı kaybına yol açabilir. Lif oranı yüksek bir diyet, ishalin tedavisinde etkili olabilir. Kramplarınız varsa, karbonatlı içecekler, lahana, karnabahar, çok baharatlı gıdalar ve hatta bazı çiklet çeşitleri gaza yol açabilir. Bir de toplam kalori tüketiminizin yüzde 30'u kadar yağ tüketin.

TUZ VE ALKOLDEN KAÇIN
Lif açısından zengin gıdalar yiyin. Günde 25- 33 gr. lif tüketimi önerilir. Diyet lifi, vücudu özellikle kalınbağırsak kanseri olmak üzere, bazı kanserden korur.
A ve C vitamini açısından zengin gıdaları her gün yiyin. A vitamini, ağız boşluğu, boğaz, gırtlak ve akciğer kanserleri dahil olmak üzere, bazı kanserlerin sıklığının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Brokoli, lahana, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana, karnabahar, yer lahanası, hardal yaprakları ve İsviçre pazısı gibi sebzeleri düzenli diyetinizin bir parçası haline getirin. Araştırmalar bu gıdaların kalınbağırsak, mide ve akciğer kanserlerinin gelişimine karşı koyduğunu gösteriyor.
Tuzlanarak, tütsülenerek ve nitratla işlenmiş gıdaları az tüketin. Bu gıda grubu sucuk, jambon ve diğerleri gibi tütsülenmiş ve konserve edilmiş etleri içerir. Yemek borusu ve mide kanseri sıklığı, bu gıdaları yiyenlerde daha yüksektir.
Yemeklerde kullandığınız tuz miktarını azaltın.
Çok miktarda alkol almak karaciğer kanseri riskini arttırır. Alkol tüketimi sigarayla ya da tütün çiğnemeyle birleştiğinde, ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri riskini arttırır.

EGZERSİZ İLAÇ GİBİ
Bazı kanser türlerinde, özellikle göğüs kanserinde, obezite kanser gelişimiyle istatistiksel olarak ilişkilidir. Düzenli egzersiz yapan kişiler obezlere göre daha düşük yağ oranına sahiptirler ve olası kanser riskini azaltır. Egzersiz metabolizmayı hızlandırır. Bu metabolizma artışı sindirim ve boşaltım süreçlerinin artışına yol açar. Kesin sonuç kolon ve diğer gastrointestinal kanser türlerinin azaldığını gösteriyor.

YARIN: KEMİK SAĞLIĞI

TAYLAN KÜMELİ