Doğal çare

İster aniden başlasın, isterse kronik olsun hemen her ağrının şifası doğada gizli. Karanfil diş, papatya karın, kiraz ise vücuttaki bütün ağrıları kesici özelliğiyle öne çıkıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2013 Güncelleme 22 Nisan 2013, 00:00
Doğal çare

İÇİNDEKİLER

Ağrı; vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, organik bir nedene bağlı olan veya olmayan, insanın geçmişteki tüm deneyimlerini kapsayan, hoş olmayan bir duyu olarak tanımlanabilir. Hemen herkes hayatı boyunca ağrı deneyimi yaşar. Ancak her ağrıda ilaçlara sarılmak doğru değildir. Bunun yerine doğal ağrı kesicilere yönelmekte fayda var. Elbette ki, bu doğal ağrı kesicileri, nasıl ve ne kadar kullanılacağını bilmek önemli. Ağrı kesici etkisi olan bitkilerin başında söğüt ağacının dal kabuğu, acı kırmızı biber ve kiraz gelir. Özellikle kiraz birçok ağrı kesiciden çok daha güçlüdür. Zencefil de hem farklı bir lezzet hem de iyi bir ağrı kesicidir. İltihaptan kaynaklanan ağrılar için faydalıdır.

LİSTE KABARIK
Ayrıca, adamotu, baldıran,civanperçemi, çam, banotu çiğdem, ebegümeci, güzelavratotu, kafur, karanfil, kavak, keten, kınakına, lavanta, loğusaotu, mürver, nane, papatya, sedefotu ve söğüt, ağrı kesici etkisi olan bitkilerdendir. Fakat bu bitkilerden, (baldıran, banotu gibi) bazılarının çeşitli yan etkileri olabileceğinden bilinçsizce kullanılmamalıdır.

KRONİKSE DOKTORA GİTMELİSİNİZ
Ağrılar akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut, birden ortaya çıkan ve çeşitli ağrı kesiciler ile ya da kendiliğinden geçen ağrılardır. Kronik ağrılar ise akut ağrılar gibi başlayabilir fakat çok daha uzun süre devam ederler. Uzun süre devam eden ağrılar kişinin hayatının olumsuz yönde etkileyip, başka rahatsızlıklara sebep olabilir. Kronik ağrılardan şikayetçiyseniz teşhis için bir doktora gitmeniz önemlidir. Ağrının nedeni kesin olarak belirlenemese bile en azından ağrıları kontrol altına alabilirsiniz.

İLAÇ GiBiLER
KARANFİL YAĞI: Özellikle diş ağrıları için oldukça faydalıdır. Karanfil yağını ağrıyan yerin üzerine koymak yeterlidir.
Yutmamaya dikkat edilmeli.
PAPATYA: Vücudu rahatlatıcı etkileri ile özellikle çocuklar için güvenle kullanılabilecek bir bitkidir. Bir çay kaşığı papatyayı bir bardak kaynamış suda 1 dakika kadar demlendirdikten sonra hazırlayacağınız çayı, bal ile tatlandırarak kendiniz ve çocuklarınız için güvenle kullanabilirsiniz.
KÂFUR: 250 cc limon kolonyası içinde 1 çorba kaşığı dövülmüş kâfur çalkalanarak eritilir. Ağrıyan yerlere ovularak sürülür.
KETEN TOHUMU: Ağrılı yerin büyüklüğüne göre, keten tohumları sıcak suda lapa haline getirilip tülbende sarılarak ağrıyan yere konur.
HARDAL: 2-3 tatlı kaşığı hardal sulandırılarak ağrılı yere konur ve bir bezle sarılır.
SÖĞÜT: 2 -3 çay kaşığı söğüt kabuğu tozu 1 bardak suda kaynatılarak içilir.
KİRAZ: Kirazın meyvesi her türlü ağrıda etkili olan bir ağrı kesicidir. Herhangi bir işleme tabi tutmadan doğrudan yenmesi ile ağrı kesici etkisini gösterir.