İdrar kaçırmanın başlıca nedeni kas güçsüzlüğü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2013 Güncelleme 30 Mart 2013, 00:00
İdrar kaçırmanın başlıca nedeni kas güçsüzlüğü

İÇİNDEKİLER

Kız kardeşim 15 yaşında. 5-6 senedir idrar kaçırma sorunu oluyor. Doktora da gittik ama sonuç alamadık. Ne yapmalıyız?
3 Geçmiş olsun. Ani işeme isteğiyle istemsiz olarak idrar kaçırma, fiziksel aktiviteyle idrar kaçırma, farkına varılamayan idrar kaçırma, sürekli idrar kaçırma, uyku esnasında idrar kaçırma, işeme sonrası damla damla idrar kaçırma, mesanede idrar birikmesi sonrası idrar kaçırma gibi idrar kaçırma çeşitleri var. Nörolojik, enfeksiyona bağlı, doğuştan gelen, geçirilmiş ameliyat ve özellikle kas güçsüzlüğü gibi bir çok nedenle olabilir. Ayrıca streskaygı- korku bu şikayeti sürekli hale getirebilir. Üroloji Uzmanı ile Psikolog- Psikiyatri uzmanı birlikte hareket etmeli.

Karın ağrısı, geğirme ve şişkinlik yaşıyorum. Nedeni ne olabilir acaba?
3 Dış ortam şartları soğuksa ayaklar üşür, burun tıkanır bu şikâyetler başlar. Ülser, gastrit, reflü, huzursuz bağırsak hastalığı, burun etleri, burnu tıkayan hastalıklar, sakız çiğneme, stres-gerilim, bazı ilaçlar bu şikâyetleri yapabilir. Uzun sürüyorsa muayene şart.

Şeker hastasıyım. Ne yapmalıyım?
3 Şeker tedavisi diyetsiz olmaz. Doğru zamanda doğru miktarda doğru gıda tüketilmelidir. Hemen diyet nasıl yapılır öğren. Günde en az 10 bardak su iç. Günde en az 1 saat fazladan hareket et. Düzenli olarak gideceğin iç hastalıkları uzmanının belirle. Tedavi ve kontrollere uy. Şeker hastalığı bir yaşam şekli olursa sağlıklı bir hayat mümkün. Aksi takdirde seni sürekli huzursuz eder.

Baharata çok düşkünüm. Ne kadar yesem kararında olur? Ve hangi baharatları bir arada tüketirsem zarar görürüm?
3 Dilin, damağın şenlensin diye baharat kullanabilirsin. Ancak her şeyin aşırısı zarar. Baharatları olabildikçe tek tek kullan. Baharatları satın alırken ambalajına, satın aldığın yerdeki bekleme koşullarına, doğal olması gereken tat ve koku da olup olmadıklarına dikkat et. Benim favorilerim kırmızıbiber, karabiber, kimyon, sumak, biberiye, kekik. Yani klasiklerden vazgeçmem. Bir de yediğin yemeğin tadını bastırmayacak kadar kullanırsan ne yediğini de anlarsın.

Geçenlerde dükkân komşum bayıldı. Ne yapacağımı bilemedim. Ben ilkyardım yapabilir miyim?
3 Tabi yapabilirsin. İlkyardım demek herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. Yani herkes ilkyardım bilgisine sahip olmalıdır. Komşunu da al, ilkyardım eğitimine git. Sen bayılırsan o da sana yardım eder.

Eşimle 3 yıldır evliyiz. Kısırlık nedeniyle çok doktora gittik. En son başvurduğumuz doktor eşime zayıflasın diye diyet ve ilaç verdi. Biz bebek için gittik doktor diyet verdi. Hala şaşkınım. Eşim diyet yapsın mı?
3 Yapsın yapsın. Şişmanlık başlı başına bir hastalık. Bebek olduktan sonrada diyet yapsın. Şişmanlık bayanlarda adet düzensizliği, kaygı, depresyon, reflü, şeker hastalığı ve infertiliteye yani kısırlığa neden olabiliyor. Kilo fazlası erkek tipi hormon artışı yapıp gebe kalmayı engelliyor. Ayrıca şişman erkeklerin sperm kaliteleri de azalıyor. Yani sen şişmansan sen de diyet yap.