Ağrı kesici süpürge otu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2013 Güncelleme 28 Mart 2013, 00:00
Ağrı kesici süpürge otu

İÇİNDEKİLER

Süpürge otunun taze çiçekli dalları suda kaynatılarak kullanılır. Zeytinyağı ile merhem haline getirilip çıban ve egzamalara sürülürse faydası görülür. Lapa haline getirilip ağrıyan bölgeye konursa ağrıyı hafifletir. Kasları güçlendirir. Gece altını ıslatma şikayetlerini gidermeye yardımcı olur.

Gut ilacı dişbudak
Dişbudak ağacının kabukları, yaprakları ve tohumları kurutulup suda kaynatılarak kullanılır. Antioksidandır. Soğuk algınlığı ve kas ağrılarına iyi gelir. Yaprakları romatizma ve gut ağrılarını hafifletir ve anne sütünü arttırır. Kabukları ise ateş düşürücüdür.

Egzamaya dulaptal
Dulaptal ağacının yalnızca kabukları tıbbi olarak kullanılır. Bitkinin çiçekleri, meyvesi ve yeşil kısmı oldukça zehirlidir. Bu nedenle dahilen kullanılmamalıdır. Egzama gibi cilt hastalıkları ile arpacığa karşı etkilidir. Romatizma olan bölgeye sürülürse romatizma ağrılarını hafifletir.

Deve dikeni ateşi alır
Deve dikeni tohumu tıbbi olarak faydalıdır. Bir tutam devedikeni suda haşlanarak yudum yudum içilirse ateşi düşürür. Kumları dökmeye yardımcı olur ve cinsel gücü arttırır. Migrene karşı faydalıdır. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Cilt ve prostat kanserine karşı koruyucudur.

Astıma deniz üzümü
Deniz üzümü çalısının kuru dalları suda kaynatılıp suyu içilerek kullanılabileceği gibi meyveleri de yenebilir. Bronşları genişletici etkisi ile astıma karşı faydalıdır. Terletici ve ateş düşürücüdür. Tansiyonu yükseltir. Uykusuzluk ve huzursuzluğa neden olabilir.

Mayasıl tansiyon düşürür
Mayasıl otu çiçekleriyle birlikte kaynamış suda demlenerek çay şeklinde ya da haricen kullanılır. Yüksek tansiyonu düşürür. Gaz söktürücüdür. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Sinirleri uyarır ve vücuda kuvvet verir. Şekeri düşürücü etkileri ile diyabet hastaları için faydalıdır.

Nezleye mine çiçeği
Mine çiçeği, kurutulmuş yaprakları ve kökleri kaynatılarak kullanılır. Lapa haline getirildikten sonra romatizma ağrılarına ve iltihaplara karşı kullanılabilir. Kurutulmuş mine çiçeği 5-10 dakika kadar demlendikten sonra süzülerek çayı içilir. Günümüzde nezle ilaçlarının pek çoğunda mine çiçeği ayrılmaz bir parça olmuştur.

Bağırsak dostu kozo
Kozo ağacı kırmızı, beyaz çiçekli, 20-30 metreye kadar boylanabilen, Afrika kökenli bir ağaçtır. Reçine, tanin, uçucu yağ, kosin, prokosin, kosidin, kosotoxin içerir. Çiçekleri solduktan sonra toplanıp kurutularak kullanılır. Başlıca etkisi bağırsak şeritleri ve tenyaları düşürmeye yardımcı olmasıdır. Kabızlığa da iyi gelir.

Spazmlara kasnı otu
Kasnı otu 2 metreye kadar boylanabilen, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. Zamk, uçucu yağ ve reçine içerir. Kasnının gövdesi çizilerek elde edilen sakızı kullanılır. İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Ağrı kesici etkisi güçlüdür. En önemli özelliği de spazm şikayetlerini gidermesidir.