Tatlı niyetine

Diyabet sizi korkutmasın. Şeker hastalığını doğru beslenerek kontrol etmek mümkün. Fasulye ve sarımsak ise en büyük yardımcılarınız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mart 2013 Güncelleme 25 Mart 2013, 00:00
Tatlı niyetine

İÇİNDEKİLER

Vücudumuzda bulunan şeker oranını ayarlamakla görevli pankreasın insülini az ya da hiç salgılamayıp glukagonu çok salgılamasından ortaya çıkan şeker hastalığıdır. Dünya çapında ölüm nedenleri arasında ilk 5 hastalık arasında yer alan diyabet, tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliği, körlük, kalp-damar hastalıklarına yol açar. Tip 1 için insülin desteği şartken Tip 2 diyabet için uzmanlar, hastalarının doğru besin seçimi ile ilaç kullanımına gerek kalmadan hastalığın kontrol altına alınabileceğini söylüyor. Tip 2 diyabet için şu gıdaları öneriyor:
SARIMSAK
Kan şekerini düşürür, insülin salınımını arttırır, insülin yıkımını azaltır. Her gün 3 diş yemenizde fayda var.
TARÇIN
Hem şekeri düşürür hem de pankreastan insülin salınımı arttırır. Çaya katarak tüketebilirsiniz.
ENGiNAR
Kandaki şeker miktarını düzenleyen enginar, şeker hastaları için faydalıdır.
DOMATES
Her gün bir su bardağı dolusu taze sıkılmış domates suyu, şeker nedeniyle oluşan damar hasarını giderir. Şekeri dengeler.
YABAN MERSiNi
Yaban mersini insülin üretimini uyarır. Bu nedenle tüketilmesi önemlidir.
ZEYTiN
Sadece zeytin ya da zeytin yağı değil yaprakları da faydalıdır. Bir litre suyun içine 1 avuç ince kıyılmış taze zeytin yaprağını koyup, 5 dakika kaynatın. Demlendikten sonra sabah akşam birer fincan için
CEViZ
Kan şekerini düşüren en önemli besinlerdendir. Günde beş tane yenmesi tavsiye edilir.
KUDRET NARI
Geleneksel Çin tıbbında şeker hastalığına karşı kudret narı sıklıkla kullanılıyor. Kudret narı içinde şekeri düzenleyen dört ayrı madde bulunduruyor. Sabahları saf balla karıştırılarak aç karnına yenilebilir.
LAHANA
Çiğ lahana bolca tüketilmelidir. Lahana salata biçiminde, istenirse soğanla da karıştırılarak yenebilir. Ayrıca, çiğ lahana mutfak robotundan geçirilerek, özsuyu günde 1-2 bardak içilebilir
FASULYE
Yemeklerden sonra kan şekerinin yükselmesini en alt seviyede tutuyor ve bir anda düşmesini engelliyor.