Ateş düşürücü kızılcık

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2013 Güncelleme 24 Mart 2013, 00:00
Ateş düşürücü kızılcık

İÇİNDEKİLER

Kızılcık meyvesi C vitamini açısından çok zengindir. Bağırsak yaralarına iyi gelir. Ağız yaralarını giderir. Yaprağı ezilip yaraya sürülürse iyileşmeye yardımcı olur. Ağacının kabukları kaynatılarak etkili bir ateş düşürücü elde edilir. Kabukları toz halinde mikrop öldürücüdür.

Böbreğe gilaburu
Gilaburunun meyvesi taze olarak yenebileceği gibi suyu sıkılarak da tüketilebilir. Şekerle tatlandırılan meyve suyu böbrek taşlarına karşı faydalıdır. Böbreklerin çalışmasını arttırır ve böbrek taşı ile kumunu düşürmeye yardımcı olur. İdrar yolu hastalıkları ve prostata karşı faydalıdır.

Yara bandı kanarya otu
Kanarya otunun toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak ilaç olarak kullanılır. İdrar söktürücü ve terleticidir. Bağırsak kurtlarını düşürür. Kanamayı durdurucu etkileri ile kanamaları durdurur ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Kansere karşı köri
Köri Asya'da binlerce yıldır yemeklere sos olarak katılmaktadır. Sindirime yardımcı olur. Köri çayla birlikte tüketilirse kilo vermeye yardımcı olur. Çok fazla köri tüketen kişilerin kansere yakalanma oranını düşüktür. Körinin içinde yer alan maddenin kanserin ilerlemesini durdurucu özelliği vardır.

Romatizmaya ökse otu
Ökse otu meyvelerinin yakı sakızı ile ezilmesi sonucu elde edilen karışım, yakı halinde romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Ezilmiş meyveler çıban üzerine konarak; cerahatin dışarı çıkması sağlanır. Meyveleri zehirlidir ve kesinlikle yenmemelidir.

Temizlikçi kiraz sapı
Kirazın meyvesinin dışında çiçekleri, sapları ve yaprakları da kullanılır. Sapları kurutulduktan sonra kaynatılıp çay yapılırsa idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kiraz çiçeği kaynatılıp suyu içilirse nezleye ve öksürüğe iyi gelir. Kiraz suyu derideki kırışıklıkları gidermekte etkilidir.

Ayva sakinleştirir
Ayvanın çekirdekleri kaynatılıp elde edilen su, içilirse ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelir; saçlara sürülürse parlaklık verir; egzama ve basur memelerine sürülürse şikâyetleri azaltır. Yüz ve boyun kırışıklığını giderir. Ayva yapraklarından çay yapılıp içilirse gerginliğe iyi gelir.

Bademciğe böğürtlen
Böğürtlenin meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanılır. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olur. Şurubu göğüs ve solunum yolları rahatsızlıklarında yararlıdır.

Kadının ilacı lale
Lalenin yapraklarından ve saplarından çeşitli hastalıklar için istifade edilir. Yaprakları egzama ve diğer cilt lekelerini gidermek için kullanılabilir. Lale çiçeğinin suyu doğumu kolaylaştırmak için faydalıdır. Çiçekleri fitil yapılıp rahim ve kadın hastalıklarına karşı kullanılır.