Menopozda kemikleri koruyun

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mart 2013 Güncelleme 21 Mart 2013, 00:00
Menopozda kemikleri koruyun

İÇİNDEKİLER

* Menopoza bağlı kemik erimesi ve hastalıklarını önlemek için ne yapmalı?
Mümkün olduğu kadar hareketli bir hayat sürün. Alkol ve sigara kullanmayın. Şikayet yoksa bile 2 yılda bir kemik ölçümünü tekrarlayın. Çocukluktan itibaren yeterince süt, kuru baklagiller, keçiboynuzu gibi kalsiyumdan zengin gıdaları sofranızdan eksik etmeyin. Aşırı zayıflık ve şişmanlıktan kaçının. Mutlaka güneş ışığı alın.

* Kasıklarıma kadar kramp giriyor. Yürümekte zorluk çekiyorum. Nedeni ne olabilir?
Her 2 kasığa birden giren kramp şikayetlerinde öncelikle lif kas zorlanmaları akla gelir. Doğru egzersiz tekniklerini kullanmak için fizik tedavi uzmanına gitmek gerekir. Bununla beraber magnezyum kalsiyum eksiklikleri tespit edilmeli gerekirse ilaç takviyesi yapılmalı. Ayrıca bağ dokusu hastalıkları açısından Romatizmal testler olarak bilinen crp, rf, sedimentasyon tetkiklerinden faydalanılabilir. .

* Guatr için ne kullanmak gerekir?
Önce "Guatr" dediğiniz hastalığınızı doktor mu tarif etti? Bilmiyorum. Her boyundaki bezeye Guatr demek adetten olmuş. Mutlaka kan tahlilleri ve boyun ultrasonografisi gerekli. Ve sonuçlarına göre başka tetkiklerde gerekebilir. Evet tanı Guatr çıkarsa ne yapmalıyız? Guatr oluşmasında en büyük etken toprak ve suda yetersiz iyot olmasıdır. Tuzların iyotlanması guatr olmasını engeller. Bazı kişilerde aşırı iyot alınması da yan etkilere veya hastalıklara neden olur. Guatr hastalığını önlemek için önceden bilinen bir tiroid hastalığı olmayan çocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz yemelidir. Doktorun tavsiyesine göre de ara ara troid bezinin çalışmasını kan tahlilleri ile takip etmek gerekir.

* Ülserim var. Kudret narı alsam geçer mi?

Doğal gıdalar destekleyici ürünlerdir. Tanı konulduysa tedavi ve takibi tamamla. Yine de zencefil, meyan kökü, zerdeçal, muz, acı biber, kudret narı, lahana, papatya, sarımsak, kantaron, ananas, tüketebilirsin. Sigara içenlerde ülser gelişme riski iki kat artmıştır.

* Babamın tansiyonunu ölçüyorum. Bazen 13/9 bazen 15/9 çıkıyor. Yanlış mı ölçüyorum?
Bu konudaki dikkatin için teşekkürler. Çünkü ölçümün doğru yapılması tedavi ve takibi etkiler. Tansiyon ölçmeden yarım saat önce sigara ve kafeinli içecek içmeyin. Tansiyon ölçümünden 10-15 dakika önce istirahat edin. Kola sarılan manşon, kolu rahatlıkla saracak kadar geniş olsun. İki dakika arayla iki kere veya daha fazla ölçün. Her iki koldan da ölçüm yapın. Yüksek ölçtüğünüz koldan kontrol yapın.

* 3 yıldır evliyiz. Gebeliği engellemek için korunmuyoruz. Hala çocuğumuz yok. Soracaklar diye memlekete gidemiyoruz. Kadın doğumcu, eşim için normal dedi. Bunalımdayım. Ne yapayım?
"Herkes ne diyecek" diye yaşamaktan vazgeç. Çocuk olunca da başka şeyler sorarlar. Ancak önce Üroloji uzmanına git. Sorun ne olursa olsun bir sürü çözüm ihtimali var. Üreme sistemi-idrar yolu enfeksiyonları, varikosel, hormon hastalıkları, stres söz konusu olabilir. Ayrıca bir sebep olmadan da sperm sayısı ve hareketlilikte bozulma olabilir.