Kansızlara bol bol havuç

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mart 2013 Güncelleme 21 Mart 2013, 00:00
Kansızlara bol bol havuç

İÇİNDEKİLER

Bol miktarda A vitamini barındıran havuç B,C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Bitkinliğe ve kansızlığa da iyi gelir. Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ve öksürüğe karşı faydalıdır. Havuç aynı zamanda kansere karşı da koruyucudur.

Öksürüğe çemen otu
Çemen otunun içerisinde kolin, saponin, diosgenin, müsilaj ve alkaloitler bulunur. Uzmanlar öksürüğe karşı ve balgam söktürücü olarak çemen otunu tavsiye ederken, çemen otu aynı zamanda asosyal kişilerin cesaretini artırmak için de kullanılıyor.

Söğüt kabuğu ateş alır
Söğüt kabuğu 30 yıldır Avrupa'da bitkisel ilaç olarak kullanılıyor. Ateşli hastalıklar ve romatizmaya karşı kullanılan söğüt kabuğu ateşi düşürmede ve iltihapların giderilmesinde etkili rol oynar. Romatizma şikayetlerini azaltır.

Mikrop kırıcı karanfil
Karanfil ağacının çiçeği genelde ağız kokusu gidermekte kullanılır. Ama yapılan son araştırmalar karanfilin antiseptik özelliği olduğunu ve mikropları öldürdüğünü gösteriyor. Karanfil aynı zamanda kalbi ve hafızayı kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Tarçın mideyi rahatlatır
Tarçın tarihin bilinen en etkili şifalı bitkileri arasında yer alıyor. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır. Kan şekerini dengeleyen tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır. En önemlisi de mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir.

Kemik dostu yer fıstığı
Yer fıstığının işlenmemiş ve kabuğuyla satılanları daha sağlıklıdır. Yer fıstığı kasların ve kemiklerin güçlenmesinde etkin bir rol oynarken zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Aynı zamanda Gastrit, mide yanması ve ekşimesi şikâyetlerini de azaltır.

Kolesterole kuru incir
İncirin yaşı olduğu kadar kurusu da şifa dağıtıyor. Omega-3 ve omega- 6 yağ asitleri ve protein ihtiva eden kuru incir balgam söktürür. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kansere karşı da koruyucudur. İncir aynı zamanda cinsel gücü de artırıcı bir afrodizyaktır.

Kabak böbreği korur
Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengin olan kabak basur ve prostat şikâyetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. En önemlisi de böbreği koruyan en etkili besinler arasındadır.

Sedefe karşı kuzu kulağı
Türkiye'de bolca yetişen kuzu kulağı bol miktarda C vitamini içerir. Araştırmalara göre sofralardan eksik edilmemesi tavsiye edilen bu ot, egzama, sedef ve sivilce gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. Soğuk algınlığına karşı da iyi bir koruyucudur.