Diyabet ayakları vurur

Şeker hastalığı ilerlerse, hastalar ayaklarını kaybetmek zorunda kalabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mart 2013 Güncelleme 17 Mart 2013, 00:13
Diyabet ayakları vurur

İÇİNDEKİLER

* Şekerin hastasıyım. Arkadaşımın annesinin şekerden ayağı kesilmiş. Diyabet nedeniyle neden alak kesilir?
Uzun süre ve düzensiz tedavi edilen hastaların ayaklarında bozulmalar meydana gelir. Kan damarları, sinirler bozulur. Ayak yaraları meydana gelir. Derinden yayılır. Mikroplu ve gangrenli yaralar gelişir. Yaralı ayağın kesilmesine kadar gidebilen ağır durumlar olabilir. Ayrıca mantar enfeksiyonu, nasır, iltihaplı şişme, ayakta şekil bozuklukları ve kemik enfeksiyonu da gelişebilir. Şeker hastaları ayaklarına iyi bakmalıdır.

* Topuklarımda aşırı çatlak var. Üzerine basarken zorlanıyorum. Ne yapmalıyım?
Ayak topuklarındaki çatlaklar nasırların devamıdır. Uzun süre ayakta kalmak, yere basma bozuklukları, yanlış ayakkabı seçimi, ayak taban yükseklikleri sıkıntını tekrarlamasına neden olur. Ayrıca şiş, kuru ayaklarda, az yağlı taban derisi olanlarda şikâyetler tekrarlar. Deri bütünlüğü bozulduğundan kolay mikrop kapılır. Öncelikle nasırlaşmış tabaka alınmalıdır. Ardından yağlı krem sürün ve düzenli bakım yapın.

* Geçen gün ağır kaldırdım. Karın ağrısı oldu. Doktor mide fıtığı diyor. Mide fıtığı nedir?
Karın boşluğumuzu diyafram kası iki parçaya böler. Bu kasın içinde yemek borusunun geçeceği kadar bir boşluk bulunur. Bazı insanlarda bu açıklığı oluşturan kas ve bağ dokusu zayıftır. Genişlemeye müsaittir. Ağır kaldırma, öksürük, hıçkırık, kaza, ıkınma, şişmanlık gibi çeşitli nedenlerle bu boşluk çok genişlerse midenin bir bölümü diyafram kasının üstüne çıkar. Göğüs kafesine fıtıklaşır ve böylece mide fıtığı oluşur.

* 24 yaşındayım. 3 yıldır gece iyi uyusam da gündüz hep uykum geliyor. Memurum, işten atılabilirim. Ne yapmalıyım?
Anlattıklarına bakılırsa Narkolepsi hastalığı başlamış. Uyku hastalığı da denir. Narkolepsi, beynin uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleme işlevi ile ilgilidir. Uzun sürer. Nadir görülür. Gün içinde dayanılmaz uyku atakları olur. Ani yorgunluk yaşanır. Nöropsikiyatrik bir durumdur. Yani hem sinir hastalıkları uzmanına hem de psikiyatri uzmanına ihtiyaç var. Önce nörolojiye görün.