Çöven ateş düşürür

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mart 2013 Güncelleme 16 Mart 2013, 00:00
Çöven ateş düşürür

İÇİNDEKİLER

Eczacılıkta çöven otunun öncelikle kökü kullanılır. Ayrıca, bitkinin kurutulmuş yaprakları da kaynatılarak kullanılmaktadır. Göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü, terletici ve ateş düşürücü etkileri ile özellikle bronşitte faydalıdır. Egzama, uyuz gibi cilt hastalıklarında faydalıdır.

Romatizmaya at kuyruğu
At kuyruğu bitkisinin toprak üstünde kalan kısımları kurutulup kaynatılmak suretiyle çay ve gargara olarak ya da haricen kullanılır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. Kanı temizler. Kaynatıldıktan sonra elde edilen su, haricen egzama, sivilce, yara, çıban ve kıl dibi iltihaplarına karşı kullanılabilir.

Cilt kremi ahududu
Ahududunun çiçekleri kaynatılıp bu su ile gargara yapılırsa bademcik, boğaz ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Bir miktar ahududuyu ezip püre haline getirdikten sonra yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır.

Prostata karşı altın otu
Altın otunun çiçekli dalları toplanıp kurutulduktan sonra suyla kaynatılarak çayı hazırlanır ve genelde bu şekilde kullanılır. Mesane, prostat ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Romatizma ve eklem ağrısı şikayetlerini azaltır.

Saçlar için baldırıkara
Baldırıkaranın yaprakları yaş ve kuru olarak kullanılır. 1 litre suya 50 gr kadar kuru bitki atılıp demlenerek içilebileceği gibi saç diplerine de sürülebilir. İçildiğinde bronşit ve soğuk algınlığına karşı faydalı olur. Saç diplerine sürülürse saç dökülmesini ve kepeği önlemeye yardımcı olur.

Besbase kurtları döker
Besbase küçük hindistancevizinin çekirdeğindeki zardır. Suda kaynatarak ya da yutarak alınabilir. Fazla kullanılırsa zehirlenmelere neden olabilir. Karanfil ve günlük ile karıştırılıp kullanılırsa vücuda rahatlık verir ve bel gevşekliğini giderir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.

Çitlembik mideye yarar
Çitlembik ağacının meyvesi, yaprakları, tohumları ve sakızı kullanılır. Ayrıca, çitlembik yağı çıkarılır. Ayak terlemelerini keser. Böbrek kumlarını dökmeye yardımcı olur. Mide ağrılarını dindirir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Öksürüğü keser. Meyvesi hafif müshil etkilidir.

Çuha sinirleri alır
Çuha çiçeğinin kökleri ve çiçekleri kurutulduktan sonra suda kaynatılarak tüketilebilir. Yaprakları kaynatılarak elde edilen haşlama sinirleri rahatlatır. Çuha çiçeği yağı özellikle, beyni ve omuriliği tutan bir çeşit sinir sistemi hastalığı olan ve Multipl Skleroz'a karşı oldukça etkilidir.

Ağzın ilacı taş anasonu
Taş anasonunun çekirdekleri, kökleri ve yaprakları kullanılır. Kökleri kurutulduktan sonra toz haline getirilerek çay yapılır. Ağız ve boğaz hastalıkları ve derideki yaraların iyileşmesinde faydalıdır. Kökleri balgam söktürücü etkisi ile soğuk algınlığı ve sigaraya bağlı balgamların atılmasını kolaylaştırır.