Siz sorun doktorunuz cevaplasın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2013 Güncelleme 27 Ocak 2013, 00:28
Siz sorun doktorunuz cevaplasın

İÇİNDEKİLER

Kalabalık ortamlarda bulunanlar yüksek risk altındadır. Yuvaya giden çocuklar, ilkokul öğrencileri, yaşlı ve bakım evi kalanlar ve çalışanlar, ileri yaştaki insanlar, kalp ve hipertansiyon hastaları, kronik akciğer hastalığı olanlar, hastanelerde sağlık personeli, Diyabeti olanlar, böbrek hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar GRİP geçirirken solunum yetmezliği ve ölüm açısından yüksek riskli gruplardır.

Son 2 aydır süt içme sonrası gaz, karın ağrısı oluyor. Sütle ilgisi olabilir mi?
Laktaz enziminin eksikliği ya da tam işlev görmemesi durumunda laktoz intoleransından söz edilir. Temel anlamda laktoz intoleransı süt ya da süt ürünlerini sindirememek ya da bunda güçlük yaşamak anlamına gelir. Süt veya süt ürünleri alındığında şişkinlik, ishal, ve aşırı gaz çıkarma belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açar. Kefir, peynir gibi ürünler tercih etmelisin. Devam ederse İç hastalıkları uzmanına başvur.

Çok şekerli yiyorum. Gece çikolata arıyorum. Doktor şeker yükleme testi istedi. Yanlışlık olabilir mi?
Yanlışlık yok. Merak etme. Kan şekeri düşüklükleri şekerli gıdaların tüketimini arttırır.
Bunu ispatlamak için şeker yükleme testi yapılır.
Ceşitli yöntemlerle uygulanan bu testler kan şekerinin ayarlanmasındaki farklı bozuklukları da ortaya çıkartır. Doktorunu dinle ve testi yaptır. Diyabet olma ihtimalin ortaya çıksın.

Ekşime yanmam var. Doktor, reflünün sigara içmeme bağlı olduğunu söyledi.
Sigara içtiğiniz sürece reflü şikayeti tekrarlar. Tütün asidi dengeleyen koruyucu mekanizmalara zarar verir. Asit üretimini uyararak arttırır. Yemek borusu ile mide arasındaki kasların gevşemesine neden olur. Asit reflüsüne yol açar. Yemek borusu alt ucunda basıncı azaltır. Midedeki gıdaların boşalmasında yavaşlama yapar. Reflü sayısını arttırır.
Tükürük salgılamasını olumsuz yönde değiştirir. Daha anlatayım mı?

Adet düzenim bozuldu. Hamile değilim ama mememden süt geliyor. Ne yapmalıyım?
Prolaktin Hormonu dediğimiz süt hormonu yüksekliklerinde memeden sütsü sıvı gelebilir. Hipofiz dediğimiz hormon kontrol merkezinin hastalıklarında böyle şikâyetler olabilir. İç hastalıkları, hormon hastalıkları veya kadın hastalıkları uzmanına muayene ol. Bu durumun sebebini araştırmak gerekir. Sonunda ilacı belli olur. İhmal etme.

Kalbim hızlı çarpıyor dediğimde nabzım 110 çıkıyor. Hastalık mı? Normali nedir?
Normal bir yetişkinde bir dakikadaki kalp atım ya da nabız sayısı 60-100 arasındadır. Nabız hızı dakikada 100 üzerinde ise TAŞİKARDİ, 60 altında ise BRADİKARDİ denir. Sürekli ise kansızlık, troid hastalıkları kalp ritim bozukluğu ihtimalleri akla gelebilir. Tekrarlıyorsa doğru iç hastalıkları uzmanına git.