Bronşite çöven otu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Aralık 2012 Güncelleme 04 Ocak 2013, 15:25
Bronşite çöven otu

İÇİNDEKİLER

Eczacılıkta çöven otunun öncelikle kökü kullanılır. Ayrıca, bitkinin yaprakları da kaynatılarak kullanılmaktadır. Göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü, terletici ve ateş düşürücü etkileri ile özellikle bronşitte faydalıdır. Vücudu rahatlatır.

Boğaza taş anasonu
Taş anasonunun çekirdekleri, kökleri ve yaprakları kullanılır. Kökleri toz haline getirilerek çay yapılır. Hazmı kolaylaştırıcı ve idrar söktürücü etkisi vardır. Boğaz hastalıkları ve deri yaralarının iyileşmesinde faydalıdır. Çok iyi bir balgam söktürücüdür.

Besbase kurtları düşürür
Besbase küçük hindistan cevizinin çekirdeğindeki zardır. Suda kaynatarak ya da yutarak alınabilir. Karanfil ve günlük ile karıştırılıp kullanılırsa vücuda rahatlık verir ve bel gevşekliğini giderir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Fazlası vücuda zarar verir.

Mideye çitlembik
Çitlembik ağacının meyvesi, yaprakları, tohumları ve sakızı kullanılır. Ayrıca, çitlembik yağı çıkarılır. Ayak terlemelerini keser. Böbrek kumlarını dökmeye yardımcı olur. Mide ağrılarını dindirir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Öksürüğü keser.

Çuha bütün sinirleri alır
Çuha çiçeğinin kökleri ve çiçekleri kurutulup kaynatılarak kullanılabileceği gibi yaprakları da tüketilir. Sinirleri rahatlatır. Ayrıca, çuha çiçeği yağı beyni ve omuriliği tutan bir çeşit sinir sistemi hastalığı olan ve Multipl Skleroz'a karşı oldukça etkilidir.

Bademciğe ahududu
Ahududunun çiçekleri kaynatılıp bu su ile gargara yapılırsa bademcik, boğaz ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Göz nezlesinde, göz banyo yaptırılırsa yararlıdır. Ahududuyu püre haline getirdikten sonra yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir.

Pankreas ilacı altın otu
Altın otunun çiçekli dalları toplanıp kurutulduktan sonra çayı hazırlanır. İdrar söktürücü, safra ve pankreas salgısını ve mide suyunu arttırıcı ve idrar yollarındaki taşları düşürmeye yardımcıdır. İdrar yolu iltihaplarına karşı da faydalıdır.

Saç için baldırıkara
Baldırıkaranın yaprakları yaş ve kuru olarak kullanılır. Şurubu yapılır. İlaçlara tat verici olarak da katılır. 1 litre suya 50 gram kadar kuru bitki atılıp demlenerek içilebileceği gibi saç diplerine de sürülebilir. Saç dökülmesini ve kepeği önlemeye yardımcı olur. İçildiğinde bronşit ve soğuk algınlığına karşı faydalı olur.

Romatizmaya at kuyruğu
At kuyruğu bitkisinin toprak üstünde kalan kısımları kurutulup çayı yapılır. Romatizma ve nıkris şikâyetlerini azaltır. Yaraların ve kesiklerin iyileşmesini hızlandırır. Kanı temizler. Sindirim sistemini güçlendirir. Kaynatılan suyu haricen egzamaya kullanılabilir.