2 haftadır karnım ağrıyor. Apandisitim patlamış olabilir mi?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Aralık 2012 Güncelleme 23 Aralık 2012, 00:00
2 haftadır karnım ağrıyor. Apandisitim patlamış olabilir mi?

İÇİNDEKİLER

Apendiks (Appendix), karın boşluğunun sağ altında, kalın bağırsağın "kör bağırsak" denilen yerde bulunan "solucan" şeklinde bir bağırsak uzantısıdır. Bu iltihaplanırsa "Apandisit" deriz. Patlarsa, genel durumun bozulur. Hatta şuurun bile kapanabilir. Karın üst kısmında veya göbek çevresinde başlar. Künt ve yeri tam olarak tarif edilemeyen ağrı veya rahatsızlık hissi, iştahsızlık ve hafif bulantı ile başlayabilir. Birkaç saat sonra ağrının karnın sağ alt kısmına doğru kayar. Şiddeti artar. Ani başlayan gittikçe ilerleyen ağrıları ihmal etmeyin. Elinizi bastırıp çekince çok şiddetlenir. Ağrı, hareket edince, ıkınınca veya öksürünce artabilir. Yaşlı kişilerde ve hamilelerde ağrı daha hafif, muayene esnasındaki hassasiyet de daha az olabilir. Özellikle hamilelerde apendiks, gebelik nedeniyle yer değiştirmiş olduğundan ağrı karnın daha üst kısımlarında hissedilebilir. Ateş bulunabilir. Apendiks patladığında genellikle ağrı karında daha geniş bir alana yayılır ve ateş artar. Septik şoka neden olabilir.

* Çocuğumuz olmuyor. Sperm testim normal. Eşimde hastalık yok. Başka ne yapabiliriz?
Öncelikle aynı doktorun takibinde kalın. Erkek için üroloji uzmanı, kadın için kadın hastalıkları ve doğum uzman takibi şart. Erkeklerde penis hastalıkları da çocuk olması açısından risk olabilir. İdrar deliğinin penisin uç noktasında olmayıp orta kısımlarına doğru olması söz konusu olabilir. Bu da meninin kadın cinsel organına tam boşalmasına engel olur. Doğuştan veya sonradan (Peyroni hastalığı) olan penis eğriliği ilişkide zorlanma ve meninin iletilmesinde güçlüğe neden olabilir. Doktoru seç, takibe geç.

* Son 3 aydır adet kanamam arttı. Halsizlik başladı. Ne yapayım?
Adet kanamalarının düzenli aralıklarla, ancak fazla miktarda ve/veya 7 günden uzun süreyle oluşuyorsa "Menoraji" dediğimiz durum akla gelir. Normal bir adet düzeni 28 gün (7 gün daha fazla veya daha az olabilir) devam eder. Kanama yaklaşık 4 gün (2 gün fazla veya az olabilir) sürer. Beklenen ortalama kan kaybı 40 mililitre (20 mililitre fazla veya az) olabilir. Fazla olması durumunda demir kaybı olur. Kansızlık başlar. Halsizlik, çarpıntı olabilir. Hemen doktora gitmelisin.

* Şeker hastasıyım. Balık yağı ilacı kullansam iyi olur mu?
Hangi hastalık olursa olsun düzenli alınacak bu tip destek ürünleri doktorunuza sorun. Yemek listenizde mevsiminde mutlaka balık bulundurun. Uzun süreli ilaç tipi kullanmalar sonrasında istenmedik bir şekilde "LDL kolesterol" yükselebilir. Bu tip destek ürünler fayda yerine zarar verebilir.

* Şişmanım. Artık bıktım. Spor salonuna kayıt yaptırıyorum. Başka ne yapmalıyım?
Önce sabırlı ol. Kalp ve solunum muayenesi ol. Normalse gaza gelip hemen kendini perişan etme. Başlangıçta günde 30-45 dakika, haftada 3-5 gün orta derecede egzersiz yeterli. Haftada 7 saat hızlı yürüyüş yapmak gerek. 2 hafta uygula, tekrar görüşelim. Tabi perhiz de yap.