Ağrıların ilacı Bolu'da

Kronik bel ağrısı ve romatizma başta olmak üzere Bolu Kaplıcaları'nın şifalı suları her türlü ağrıya ilaç etkisi yapıyor; cilt ve sindirim sorunlarını gideriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Kasım 2012 Güncelleme 21 Kasım 2012, 00:00
Ağrıların ilacı Bolu’da

İÇİNDEKİLER

Yeşilin her rengini bünyesinde barındıran Bolu, şifalı sularıyla da sağlığı yeşertiyor! Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan kaplıcaları, şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu nedenle ulaşım oldukça kolay sağlanıyor. Kente ilk girdiğinizde kaplıcalarla ilgili tabelalar göze çarpıyor. Bu da kentin sağlık anlamında neler vaat ettiğini gözler önüne seriyor. Karacasu mevkiindeki ormanlık alanlarda kurulu olan kaplıcaların suyu, kükürt içermesi bakımından öne çıkıyor.

HER HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Şifalı sular, sinir hastalıkları ve kadın hastalıkları başta olmak üzere kronik bel ağrısı, romatizma, eklem ağrıları, cilt ve sindirim sorunlarına ilaç etkisi yapıyor. Çamur banyoları ağrılara iyi gelirken, kaplıca suyu içme kü olarak kullanıldığında iç hastalıklarına derman oluyor. Bolu kaplıcalarından bazıları şöyle:
Karacasu kaplıcası: Bolu'nun en meşur kaplıcasıdır. Ormanlarla kaplı dağın eteğinde yer almaktadır. Siyatik, böbrek hastalığı, kadın ve cilt hastalıklarında yararlı olduğu belirlenmiştir.
Babas Kaplıcası: Kaplıca suları, travertenler arasından çıkmaktadır. 55 dereceye kadar çıkan sıcak suyu metabolizma hastalıkları ile romatizma, sindirim ve böbrek rahatsızlıkları üzerinde olumlu sonuçlar vermektedir.
Sarot Kaplıcası: Acı sular grubuna girmektedir. İçme kürü şeklinde kullanıldığında idrar yolu ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Bağlum (Kesenözü) Kaplıcası: Kaplıca suyu banyo olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Mide, safra kesesi, solunum ve dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

KAPLICALAR HANGİ HALLERDE SAKINCALI?
Ateşli hastalıklara tutulanlar
Ameliyat geçirmiş, açık yarası olanlar
Kanamalı hastalığı bulunanlar
Kanserliler, tüberküloz hastaları ve saralılar
Hamile kadınlar, doğum yapmış loğusa kadınlar ve adetli kadınlar
Yüksek ve değişken tansiyonlu olanlar
Yaşı küçük olanlar ve zararlı akıl hastaları

BAŞARILI OLMASI İÇİN BUNLARA DİKKAT!
Doktor önerisiyle kaplıcaya gidilmeli
Tok karnına kaplıcaya girilmemeli
Şifaverici özelliklerinin bozulmaması için sabun, şampuan, krem vb. kullanılmamalı
Vücut tarafından şifanın kabul edilmesi için suyun içinde hareketsiz kalmak önemli
Günde 2 kereden fazla kaplıcaya girilmemeli
Tedavi süresince vücut üşütülmemeli
Banyo sonrası istirahat edilmeli