50 yaş üstü nasıl beslenir?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2012 Güncelleme 30 Ekim 2012, 00:00
50 yaş üstü nasıl beslenir?

İÇİNDEKİLER

Doktorlar insanların yaşlandıkça metabolizmalarının değiştiğini ve besin ihtiyaçlarının farklılaştığını belirtiyor. Bu değişimlere bir de ilerleyen yaşın getirdiği potansiyel ve mevcut rahatsızlar eklendiğinde 50 yaş üstünde birinin, gençlere göre daha farklı beslenmesi gerekiyor. Uzmanlar, yaşlılar için şu beslenme önerilerinde bulunuyor. Tuzu azaltın: Böylelikle yüksek tansiyondan ve su kaybından bedeninizi koruyun. Yemeklere attığını tuzu baharatlarla değiştirin. İyi huylu yağları keşfedin. Zeytin, balık,, ceviz, keten tohumu ve diğer doymamış yağların sunduğu faydalardan yararlanın. Bu yağlar kolesterolü koruyacak ve damar hastalıklarını önleyecektir. Lif ekleyin. Kabızlık çekmeyin, kronik hastalık riskini azaltın. Çiğ meyve ve sebzeyi bol bol tüketin. Kötü karbonitlardan kaçının. Beyaz un, rafine şeker, beyaz pirinç içeren gıdalar kanda ani şeker patlamalarına neden olur.. Pişirmeye dikkat edin. Sebzeleri hazırlamanın en iyi yolu buharda pişirmek veya zeytin yağında sotelemektir. Haşlanan sebzeler besin değerlerini yitirir, kızartma ise kalbi tehlikeye atar.