Bakla yiyin rahatlayın

Yaz aylarında rahatça tüketebileceğiniz bakla özellikle kabızlıktan yakınanların imdadına yetişiyor! Sindirim sistemini, mide ve bağırsakları düzenliyor, idrar söktürüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2012 Güncelleme 13 Mayıs 2012, 00:00
Bakla yiyin rahatlayın

İÇİNDEKİLER

Tazesini sadece bahar aylarında bulabileceğiniz bakla, her derde deva... Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; baklanın faydalarını anlattı:

İlkbaharın müjdecisi gibi pazara ve manavlara ilk gelen sebzelerden baklayı veren, baklagillerin örnek bitkisidir. Taneler tazeyken yeşildir. Kuruyunca kahverengine dönüşür. Bayat taneler çok koyu kahverengi olur.

Taze bakla, zeytinyağlı yemeği yapılarak tüketilir. Taze iç bakla, enginarla birlikte pişirilir. Kurutulmuş ya da dondurulmuş iç baklanın zeytinyağlı yemeği ile fava denilen özel mezesi yapılır.

DİYET DOSTU

Baklanın sağlığa faydaları çoktur. İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını dindirir. Böbrek iltihaplarını giderir. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Bütün bu sağlığımız için faydalı etkilerinden yararlanılmak üzere taze bakla ya da iç baklanın diyetimize katılması ve günlük olarak bir fincan dolusu baklanın yenmesi yeterli olacaktır.

SÜTLÜ BAKLA ÇORBASI
Yarım kg taze bakla
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
6 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz Üzeri için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
Dereotu Baklalar ufak doğranır.
Tencereye aktarılır, üzerini geçecek kadar su ve az tuz eklenir, yumuşayana kadar haşlanır. Diğer tarafta un, yumurta, süt, yoğurt ve tuz iyice çırpılır. Kaynamakta olan sudan biraz alınır ve baklaların üzerine dökülür. Sıcak su katılır. Karıştırarak bir taşım pişirilir.

ZEYTİNYAĞLI BAKLA
3/4 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 kg taze sakız bakla
1.5 su bardağı su
4 adet taze soğan
1 demet dereotu
Tuz
Taze baklaları kılçıklarından ayırıp, bölün. Üzerine taze soğanları doğrayın. Bunları bir yemek kaşığı toz şeker ve tuzla karıştırıp harmanlayın. Bir tencereye yağ koyup kızdırın, üzerine baklaları dökün. Arada bir karıştırarak pişirin. Üzerine dereotunu kıyın. Su ekleyip orta ateşte pişirin.