* İçinde A vitamini B1,B2 ve C vitamini vardır. Magnezyum ve demir bakımından da oldukça zengin bir bitkidir.
* Bamya, iyice olgunlaşıp kartlaşmadan taze olarak toplanmalı ve tüketilmelidir. Yaş ya da kuru olarak tüketilebilir. Bamyanın çiçeği de faydalıdır. Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır. 100 gram bamya günlük magnezyum ihtiyacımızın üçte birini ve yüzde 10'dan daha fazla miktarda ise günlük demir ihtiyacımızı karşılıyor.
* Bamya gerçek bir şifa kaynağıdır. Mide ve bağırsakları, sindirim sistemini düzenler. İdrar söktürücüdür. Kabızlığı gidermekte faydalıdır.
SAĞLIK ÇORBASI
MALZEME:
50 gr kuru çiçek bamya
2 limon
200 gr kuzu eti
2 soğan
2 kaşık tereyağı
1 kaşık salça
6 bardak su
1 çay kaşığı pul biber
HAZIRLANIŞI:
Kuru bamyayı ovalayarak tüylerini ayıklayın. Bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar kaynar su dökün, 2 dilim limon ilave edin ve 10- 15 dakika haşlayın. Haşlama suyunu süzün, ipten çıkarın. Eti tencerede kendi saldığı suyu çekene kadar kavurun. İncecik kıyılmış soğan, salça ve tereyağı ilave edin. 6 bardak su ilave edin. Önce harlı ateşte bir taşım kaynatın. 1 limonun suyu, haşlanmış bamya ve pul biberi aynı anda tencereye atın. Bamya ve et yumuşayana kadar ağır ateşte (karıştırmadan) çorbayı pişirmeye devam edin. Çorbanız servise hazır.
ERİKLİ BAMYA
MALZEMELER:
Yarım kg bamya
20 adet arpacık soğan
300 gr kuzu kuşbaşı
5 çorba kaşığı zeytinyağı
5 adet kara erik kurusu
1 çorba kaşığı salça
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI:
Tencereye kuzu eti ve arpacık soğanlar atılır. Et suyunu bırakmaya başlayınca salça eklenir. Bamyalar pişmekte olan karışıma katılır. Tuz, kara erik ve sıcak su eklenir. Pişince servise hazır.
DİYET UZMANI GİZEM KESERVURAN