Bağırsakların küçük dostu

Yaz aylarında rahatça tüketebileceğiniz vitamin deposu bamya özellikle kabızlıktan dert yananların imdadına yetişiyor! Sindirim sistemini, mide ve bağırsakları düzenliyor. İdrar söktürüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mayıs 2012 Güncelleme 12 Mayıs 2012, 02:19
Bağırsakların küçük dostu

İÇİNDEKİLER

Kimilerinin sevmediği bamya, küçük olmasına rağmen şaçtığı şifa büyük. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; bamyanın ve salatalığın faydalarını anlattı:
* İçinde A vitamini B1,B2 ve C vitamini vardır. Magnezyum ve demir bakımından da oldukça zengin bir bitkidir.
* Bamya, iyice olgunlaşıp kartlaşmadan taze olarak toplanmalı ve tüketilmelidir. Yaş ya da kuru olarak tüketilebilir. Bamyanın çiçeği de faydalıdır. Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır. 100 gram bamya günlük magnezyum ihtiyacımızın üçte birini ve yüzde 10'dan daha fazla miktarda ise günlük demir ihtiyacımızı karşılıyor.
* Bamya gerçek bir şifa kaynağıdır. Mide ve bağırsakları, sindirim sistemini düzenler. İdrar söktürücüdür. Kabızlığı gidermekte faydalıdır.

SAĞLIK ÇORBASI
MALZEME:

50 gr kuru çiçek bamya
2 limon
200 gr kuzu eti
2 soğan
2 kaşık tereyağı
1 kaşık salça
6 bardak su
1 çay kaşığı pul biber

HAZIRLANIŞI:
Kuru bamyayı ovalayarak tüylerini ayıklayın. Bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar kaynar su dökün, 2 dilim limon ilave edin ve 10- 15 dakika haşlayın. Haşlama suyunu süzün, ipten çıkarın. Eti tencerede kendi saldığı suyu çekene kadar kavurun. İncecik kıyılmış soğan, salça ve tereyağı ilave edin. 6 bardak su ilave edin. Önce harlı ateşte bir taşım kaynatın. 1 limonun suyu, haşlanmış bamya ve pul biberi aynı anda tencereye atın. Bamya ve et yumuşayana kadar ağır ateşte (karıştırmadan) çorbayı pişirmeye devam edin. Çorbanız servise hazır.

ERİKLİ BAMYA
MALZEMELER:
Yarım kg bamya
20 adet arpacık soğan
300 gr kuzu kuşbaşı
5 çorba kaşığı zeytinyağı
5 adet kara erik kurusu
1 çorba kaşığı salça
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:
Tencereye kuzu eti ve arpacık soğanlar atılır. Et suyunu bırakmaya başlayınca salça eklenir. Bamyalar pişmekte olan karışıma katılır. Tuz, kara erik ve sıcak su eklenir. Pişince servise hazır.


DİYET UZMANI GİZEM KESERVURAN