Ölüm hapları

Kilo vermek isteyenler, dikkat! Piyasada 'bitkisel' diye satılan ilaçların üçü öldürüyor, altısı ise kanser yapıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mart 2012 Güncelleme 21 Mart 2012, 02:03
Ölüm hapları

İÇİNDEKİLER

İnönü Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada internet üzerinden satılan ve 'tamamen bitkisel' olduğu öne sürülen 9 zayıflama destek ürünün 3'ünde, kalp rahatsızlıkları ve ölümlere yol açabilecek 'sibutramine' maddesine rastlandı. Amerika'nın önde gelen sağlık dergilerinden Human And Experimental Toxicology'de de yayımlanan ve yaklaşık 1,5 yıl süren araştırmanın detaylarını anlatan İnönü Üniversitesi Endokronoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin, araştırma fikrinin, destek ürünü kullandığı belirlenen obez ve genç bir kişinin otopsisi sonrasında çıktığını belirtti.

İÇERİKTE YAZMIYOR
Bunun üzerine internetten satışı yapılan ve eczanelerden de kolayca temin edilebilen zayıflama ilaçlarını incelediklerini dile getiren Şahin, "Gerek hazırlanışında, gerek sunumunda, gerekse içerikleri açısından halk sağlığını tehdit edebilecek olumsuzluklar var. 9 bitkisel ürünün 3'ünde kalp ve akciğere zararları olduğu bilinen sibutramine maddesinden yüksek dozda olduğu görüldü. Prospektüslerde, de yazılmamıştı. İçeriğinde tamamen bitkisel ürünlerden oluştuğu, vitamin bulunduğu gibi şeyler yazıyordu. Diğerlerinde de kafein ve diyazem benzeri maddeler vardı ve yine içeriğe yazılmamıştı" diye konuştu. Şahin, ayrıca ürünlerin içinde aralarında kansorejenlerin de olduğu alüminyum, nikel gibi 13 ağır metalin bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.

MASUM DEĞİLLER
Prof. Dr. İbrahim Şahin, "Kilo vermek için gerekliyse doktor önerisiyle ilaç kullanılmalı. Bitkisel ilaçların içinde hileler olabiliyor. Bakanlıktan ruhsat alırken o şekilde almıyorlar ama sonradan hileyle ekliyorlar. Bir kısmında da ağır metaller var. Yani hiçbiri sandığımız gibi masum, bitkisel ilaçlar değil" diye konuştu.