Uzun ömrün sırrı

Dünyanın en uzun yaşayan insanları olarak tescillenen Japonlar, sofralarından soya fasulyesini asla eksik etmiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Aralık 2011 Güncelleme 14 Aralık 2011, 00:00
Uzun ömrün sırrı

İÇİNDEKİLER

SOYA FASULYESİ
Soya fasulyesi yönünden zengin bir beslenme tarzının, kalp hastalıklarına iyi geldiğine ve uzun yaşam ve genç kalmaya yardımcı olduğuna inanılır. Bu çok faydalı baklagil, dünyanın en uzun yaşayan insanları olarak bilinen Japonlar'ın beslenmesinde temel gıdalardan biridir. Soya fasulyesi, bitki proteini, diyet lifi bakımından son derece zengin bir kaynaktır. Kolesterolü düşürücü ve kalp hastalıklarına neden olabilen yüksek trigliseriti önleyici bir etkisi olduğu bilinir. Soya fasulyesi ayrıca, damar tıkanıklığını önleyen fitik asit sayesinde yaşlanmayı geciktirmeye de yardımcı olur. Bunların yanı sıra, soya fasulyesinin belki de en önemli özelliği, anti kanserojen etkisidir. Kemik sağlığına da yardımcı olan soya fasulyesinde cildin ve saçların genç kalması için çok önemli olan E vitaminiyle, sinir sistemini koruyan ve stresin erken yaşlanma etkilerini önleyen B vitaminleri bulunur. Bu mucizevi sebze, şeker hastalığını da önler.

ÇIRPILMIŞ TOFU
MALZEMELER:
2 diş ezilmiş sarımsak,
Yarım dilimlenmiş büyük kırmızıbiber
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
300 gr tofu
1/2 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı tuz
Bir tutam karabiber
1 orta boy doğranmış soğan
1/2 çay kaşığı soya sosu.

HAZIRLANIŞI:
Sarımsak ve biberi bir tavada zeytinyağıyla birlikte iki dakika soteleyin. Tofuyu çırpın ve tavaya ekleyin. Zerdeçal, tuz, karabiber, soğan ve soya sosunu da ekledikten sonra ara ara karıştırarak üç dakika pişirin. Mısır tortillayla birlikte servis yapın.

BESİN ÖĞELERİ:
B VİTAMİNLERİ
E VİTAMİNİ
FOLİK ASİT
KALSİYUM
MAGNEZYUM
MANGANEZ
POTASYUM
ÇİNKO
FİTİK ASİT
SAFOLİN

* * *
KALBiN DOSTU
NOHU
İştah açıcı, hoş bir tadı olan nohut, yaşlanmayı geciktirici pek çok besin maddesi bakımından zengin bir yiyecektir. Nohut hücrelerin yenilenmesinde çok önemli olan proteinler bakımından oldukça zengindir. İçerdiği yüksek oranda E vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kalbi korumaya yardımcı olur, saç ve cilt sağlığını destekler. Nohutta, bağışıklık sistemini güçlendiren ve timus bezinin yenilenmesine yardımcı olan çinkoda bulunur. Ayrıca anti kanserojen özellikleri de bulunan nohut, içerdiği izoflavon maddesi vücutta östrojen üretimine yardımcı olur.

FIRINDA KIRMIZIBİBERLİ
NOHUT
MALZEMELER:
3 adet dilimlenmiş soğan,
1 adet doğranmış kırmızıbiber,
150 ml sızma zeytinyağı,
4 diş sarımsak,
2 kaşık kurutulmuş mercanköşk,
550 gr konserve nohut.

HAZIRLANIŞI:
Fırını 150 derecede ısıtın. Soğan ve biberleri zeytinyağında soteledikten sonra sarımsak, mercanköşk ve nohutları ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra fırın kalıbına alın. Nohutların üzerini kapatacak kadar su ekledikten sonra, 1.5 saat kadar pişirin. Pişirme sırasında suyu
azaldıkça tekrar su ekleyebilirsiniz.

BESİN ÖĞELERİ:
B VİTAMİNLERİ
E VİTAMİNİ
FOLİK ASİT
DEMİR
POTASYUM
ÇİNKO
PROTEİN