Şiddetli ataklar

İnsanın hayatını zehir eden migren atakları; daha çok en verimli olduğumuz 35-40 yaşlarında şiddetleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Kasım 2011 Güncelleme 28 Kasım 2011, 00:00
Şiddetli ataklar

İÇİNDEKİLER

Migren türü baş ağrısı genellikle 15-35 yaşlarında başlar, 50'li yaşlarda şiddeti genellikle azalmakla birlikte sıklıkla ömür boyu devam eder. Bir anlamda kişinin iş yaşamında en verimli olduğu dönemleri kapsar. Ağrı sıklığı değişken olmakla birlikte çocukluk dönemi migrenlerinde uzun süreli ağrısız dönemler daha sık görülür.
Migren ağrısı atakları, ağrının şiddeti kişiden kişiye bağlı olarak yaşam boyu değişebilir. Seyrek ataklar olabileceği gibi ayda dört hatta daha sık ataklar da tanımlanmaktadır.

EKONOMİYE DARBE
Migren kişinin sosyal hayatını nasıl etkiler?
Migren; sıklıkla ömür boyu süregelen, zaman zaman ağrı sıklığının ve şiddetinin arttığı, bazı hastalarda ağrının en çok hastanelerin acil bölümlerinde müdahale ile çözümlenebilen, süreğen gidişli bir hastalıktır. Ağrının geliş zamanı öngörülemediği için insanların günlük yaşam kalitelerini önemli oranda bozabilen bir klinik tablodur.
Migren baş ağrısı, üretim sektöründe tüm hastalıklara bağlı işe gidememe nedenlerinin dörtte birini oluşturmaktadır. Bu gerçekler migren baş ağrısının, hastaların günlük yaşam kalitelerini önemli oranda olumsuz etkilemesi yanında üretkenliklerinin düştüğünün ve ülke ekonomisine de önemli oranda olumsuz etki yaptığının da göstergesidir.

Migren tedavisi nasıl yapılır?
Migrenin oluş mekanizması bilinmediğinden tedavisinde de kökten bir çözüm yoktur. Migren tedavisi; atak tedavisi ve önleyici tedavi olmak üzere iki türlüdür. Atak tedavisinde amaç ağrı, bulantı ve kusmayı kontrol altına almaktır. Ağrı ilaçları migrene özgü olabileceği gibi klasik ağrı ilaçları da kullanılabilir.
Önleyici tedavi, migren atakları ayda 3-4 gibi sıklıkta olduğunda uygulanır.


Prof. Dr. Naci KARAAĞAÇ