Sağlıklı dişler için uyarılar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2011 Güncelleme 30 Eylül 2011, 00:00
Sağlıklı dişler için uyarılar

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı dişler denince akla ilk olarak ağzın dışarıdan görünen ön kısmı geliyor. Hemen hemen herkesin ideali inci gibi bembeyaz dişlere sahip olmak. Ancak bir de ağzın dışarıdan görünmeyen ve sağlık açısından büyük önem taşıyan arka kısmı var. Çünkü sağlıksız bir ağız yapısı, kötü bir görüntü oluşturmanın yanı sıra sindirim sistemi, kalp ve böbrek rahatsızlıklarına da davetiye çıkartıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nden Protez Uzmanı Dr. Umut Çakan, sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabilmek için özel önerilerde bulunuyor.

1- Düzenli Fırçalayın
Kurallı ve doğru diş fırçalama, problemleri ortaya çıkmadan önce durdurmanıza yardımcı oluyor. Dişlerinizi günde en az iki kez, tercihen kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalayın.

2- Fırça seçerken
Diş fırçası orta sertlikte, naylon kıllı ve yuvarlak uçlu olmalı.
Böylece fırçalama işlemi sırasında dişler ve diş etleri zarar görmez. Pilli diş fırçaları da iyi bir alternatiftir.

3- Uygun diş macunu
Doğru diş macunu seçimi önemlidir. Bu nedenle, diş çürüklerine, diş eti hastalıklarına, diş taşı oluşumuna karşı ya da hassas dişler için üretilmiş farklı diş macunlarından size uygun olanını seçmeniz gerekir.

4- 3 ayda bir değiştirin
Diş fırçanızın kılları aşınma belirtileri gösterdiğinde temizleyici özelliklerini kaybederler. Bu sebeple 2- 3 ayda bir değiştirilmeleri gerekiyor.

5-Doktora gidin
Ağzınızda herhangi bir sorun olmasa bile 6 ayda bir diş hekiminize kontrole gidin.

6- Şekerden uzak durun
Öğün aralarında şekerli besin aldıysanız ve diş fırçalama olanağınız yoksa, ağzınızı suyla çalkalayın.

Ağzınız bir bütün
Diş sağlığı dendiğinde ağzı bir bütün olarak düşünmek gerekiyor ve buna göre hareket etmek
gerekiyor.

Nasıl fırçalanmalı?
Fırçayı dişetinin başladığı bölgeye 45 derece açı ile yerleştirin. Fırçanın kılları hem diş yüzeyinize hem de diş etinize temas etmeli.
Dişlerin dış yüzeyini, fırça 2-3 dişi içine alacak şekilde, arkaya ve öne yuvarlak hareketler yaparak dişetinden dişe doğru fırçalayın.
Daha sonra sırayla yandaki dişler için aynı işlemi tekrarlayın.
Ön dişlerin arka kısmında diş fırçasını dik tutun. Fırçanın ön yarısını kullanarak yukarı ve aşağı hareketlerle alt ve üst ön dişlerin iç yüzeylerini fırçalayın.
Dişlerin ardından dilinizi de fırçalamayı sakın ihmal etmeyin.