Akciğer kanserine balonlu çözüm

Akciğer kanserine yakalanan hastaların en büyük sorunu olan solunum yetmezliği artık çok kısa ve etkili balon tedavisiyle çözülüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Eylül 2011 Güncelleme 28 Eylül 2011, 00:00
Akciğer kanserine balonlu çözüm

İÇİNDEKİLER

Akciğer kanserine yakalanan hastaların ölüm nedenlerinin başında solunum yetmezliği geliyor.
Hastalar, hava yollarını tıkayan tümörlerin yarattığı etkiler nedeniyle yaşamını yitiriyor. Medical Park Göztepe Kanser Hastanesi Akciğer Kanseri Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Karakoca'nın kendi geliştirdiği ve tıp literatürüne geçen 'Rezektör Balon' tedavi yöntemi sayesinde, akciğer kanseri hastaları rahat nefes alıyor ve yaşam süreleri uzuyor. Prof. Dr.Yalçın Karakoca, akciğer kanseri ve geliştirdiği yöntem hakkında soruları yanıtladı:

HAVA YOLU AÇIK OLMALI
Hastanın solunum tıkanıklılığını önlemek için nasıl bir yol izleniyor? Solunum yolunda tümör bulunan hastalarda; sık sık geçirilen enfeksiyonlar sonucunda kemoterapi tedavisinin etkinliği azalır.
Hastanın yaşam kalitesi bozulur, radyoterapi yarıda bırakılır ve tedavi maliyeti artar. Akciğer kanseri tedavisinde hastanın radyoterapiden ve kemoterapiden fayda görebilmesi için hava yollarının açık olması ön şarttır.

ETKİSİ BÜYÜK
Rezektör balon yöntemi hakkında bilgi verir misiniz? Solunum yolunu tümörden temizleyen Rezektör Balonu; etkili, pratik ve güvenli bir tedavi sağlıyor. Katateriny ucunda yer alan balon, hava yollarına girilince şişiriliyor. Balon hava yollarından çıkartılırken, solunum yollarını da tümörden temizliyor. Tümörleri de tıraşlayarak dışarı çıkartıyor ve pıhtıları ortadan kaldırıyor. Daha az anestezi alarak sağlanan bu tedavi sayesinde bronş açıklığı elde ediliyor.

TÜMÖRLER
Akciğer kanserine yakalanan hastaların büyük bölümü, hava yollarını tıkayan tümörler nedeniyle yaşamını yitiriyor.

YÜZDE 90'I TİRYAKİLER
Tüm kanserlerin yüzde 40'ını oluşturan akciğer kanserinde en önemli etken; başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin kullanımıdır. Akciğer kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 90'ı sigara içicisidir. Pasif içiciler de aktif içiciler kadar risk altındadırlar. Sigara kadar etkili olmamakla beraber diğer nedenler; radon gazına, asbeste, arsenik ve vinil klorid gibi kimyasallara maruz kalmak. Meyve ve sebzeden fakir beslenme, doymuş yağdan ve alkolden zengin diyetle beslenmek de akciğer kanseri riskleri arasındadır.


Prof. Dr.Yalçın KARAKOCA