Genetik devrim

Akciğer kanserinin şifreleri çözülüyor. Genetik testin ardından tedavi başlıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Eylül 2011 Güncelleme 27 Eylül 2011, 00:00
Genetik devrim

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde en sık görülen ve en çok ölüme neden olan kanser olan akciğer kanserinin gelişen tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde artık kabus olmaktan çıktı. Akciğer kanserlerinde artık yeni bir çağ başlıyor. Artık akciğer kanserli hastaların farklı genetik özelliklerini tespit edip, o özelliklere göre tedavi edebiliyor.

İLK SIRADA YER ALIYOR
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Andaç Argon, ülkemizde en sık görülen kanser tipi olan akciğer kanserinin tedavisindeki yeni gelişmeleri anlattı: Akciğer kanserleri; ülkemizde en sık görülen ve ölüme sebebiyet verme noktasında da ilk sırada yer alan bir kanser tipidir. Ne yazık ki hastalık yüzde 75 hastada geç dönemde fark edilebiliyor. Yaşam süresini ve kalitesini olumsuz etkileyerek ciddi bir halk sağlığı sorunu oluşturan akciğer kanserlerinde artık yeni bir çağ başlıyor. Eski ve az etkili yöntemler, yerini modern ve sonuç alıcı tedavilere bırakıyor.

TEK DÜZE DEĞİL
Kanser tanısı eskiden yalnızca ışık mikroskobu altında hücrelerin dış görünüş değişikliklerine dayanılarak yapılır ve tüm hastalar sanki aynı hastalıkmış gibi tek bir isim altında sınıflandırılırdı; akciğer kanseri, meme kanseri gibi... Dolayısıyla hastaların tedavileri de tek düze olurdu. Bu durum, kanser tedavisinde şimdiye dek istenilen başarının elde edilemeyişinin en önemli nedenlerinden biridir.

YENİ SİLAHLAR!
Ancak moleküler biyoloji ve genetikte sağlanan baş döndürücü gelişmeler kanserin sandığımızdan çok daha karmaşık bir doğası olduğunu bize gösterdi. Zamanla kanserin mekanizmalarını, kısaca şifrelerini çözmeye başladık. Bu bilgileri kullanarak kansere karşı savaşta kullanacağımız ve eskiden hayal dahi edilemeyecek yeni silahlara sahip olmaya başladık. Son 10 yılda adeta bir volkan patlaması gibi yeni ilaçlar geliştirilmeye başlandı. Bugün artık hastalığa göre değil hastaya göre tedavi çağına girdiğimizi söyleyebilirim.

FARKLI TEDAVİLER
Bu gelişmelerden elbette akciğer kanserleri de payına düşeni almaktadır. Artık akciğer kanserli hastalarımızın genetik olarak farklı özelliklere sahip olduğunu anlayabiliyor ve o özelliklere göre tedavi edebiliyoruz. Akciğer kanserli hastalarımızı genetik laboratuvarında inceleyerek, farklı genetik özelliklerini ortaya çıkartıp, ona göre tedavi yapabiliyoruz.

HASTAYA ÖZEL TEDAVİ
Akciğer kanserlerinde kişiye özel tedavi bağlamında çok yeni ve ümit verici bir gelişme de ameliyat olmuş hastalarla ilgili. Ameliyat sonrası bazı hastalara kemoterapi ve radyoterapi uygulanıyor. Artık hangi hastanın kesin olarak böyle bir tedaviyi hak ettiğini gösterecek genetik test var. Bu testin sonucunda, hastanın ameliyattan sonra; kanserin tekrarlama riski taşıyıp taşımadığı belirleniyor. Gelişmeler bu hızıyla sürecek olursa uzun olmayan bir gelecekte kişiye özel tedavi de uygulanabilecektir.


DOÇ. DR. ANDAÇ ARGON