Kanserden değil geç kalmaktan kork!

Kanser sizi yakalamadan siz onu yakalayın. korunmak için bir gününüzü sağlığınıza ayırın

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Eylül 2011
Kanserden değil geç kalmaktan kork!
Kanser tedavilerinde önemli gelişmeler olsa da hâlâ en hayat kurtarıcı tedavi erken teşhis... Bu nedenle sağlık kontrollerinizi, taramalarınızı ve check up'larınızı sakın ihmal etmeyin. Hiç değilse yılda bir gününüzü sağlığınıza ayırın! Medical Park Bahçelievler Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Teoman Yanmaz; 'çağın hastalığı' haline gelen kanserin nedenlerini ve korunma yollarını anlattı: Kansere yakalanan hasta sayısı dünyada giderek artmaktadır. Ama rakamlar korkutucu da olsa, erken tanı ve koruyucu tedbirler sayesinde birçok kanser türü önlenebiliyor veya iyileştirilebiliyor. Bunun için yapılması gereken; kansere yakalanmadan koruyucu tedbirleri almak, düzenli aralıklarla kanser taraması yaptırmak ve erken teşhisi sağlamak. Sonuç olarak kanser, önlenebilir ve erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kanserden değil, geç kalmaktan korkmalı! Çünkü erken teşhis hakikaten hayat kurtarır.

DÜZENLİ KONTROL ŞART!
Bizim için artık 'öldürücü kanser türü' diye bir kavram kalmadı. Çünkü organ kanserlerinin en agresif olanı bile erken yakalanırsa tam şifa elde edilebilir. Bizim için kanserin hangi organdan olduğundan çok yakalandığı evre önemlidir.

* Özellikle ailesinde meme, over, rahim ve kolon kanseri olanlar onkoloji doktorlarının önereceği programa uymalı. Hastalık özellikle birinci derecede akrabalarda ortaya çıkmışsa, bu kişilerde, normal insanlara göre kanser olma olasılığı yüksek demektir. Bunun dışında birinci derece akrabalarında kanser bulunan herkes, yaptırması gereken testler konusunda mutlaka doktorlarına danışmalı.

*
Sağlık hayattaki en önemli varlığımız aslında. Bunu insan ancak kaybedince anlıyor ve başka hiçbir şeyin öneminin olmadığını düşünüyor. Bu nedenle keşke herkes bir şikayeti olsun olmasın yılda bir gününü sağlığına ayırsa... Mutlaka bir test yaptırmanız gerekmez. Ama bir doktora danışıp, gerekirse muayene olup, sağlınızla ilgili konuşmasının bile birçok açıdan faydalı olacağını düşünüyorum.

CHECK UP TAKVİMİ
Ailesinde belirli kanser tipleri sık görülenler veya genetik hastalığı olanlar onkoloji doktorlarına danışmalı.
Her kadın, cinsel yaşamı başladıktan sonra yılda bir kez jinekolojik muayene ve jinekoloğunun önereceği sıklıkta smear testi yaptırmalı.
Her kadın 35 yaşında meme muayenesine başlayıp, 40 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi yaptırmalı.
Erkekler 50 yaşından itibaren yılda bir kez prostat muayenesi yaptırmalı.
50 yaşından itibaren başlamak kaydıyla 5-10 yılda bir kolonoskopi yaptırılmalı.