Can boğazdan gelmez!

Düzensiz beslenmeyle ortaya çıkan obezite, giderek çoğalıyor. Ayrıca ölümcül diğer hastalıkları da tetikliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2011 Güncelleme 17 Eylül 2011, 02:22
Can boğazdan gelmez!

İÇİNDEKİLER

Obezite son yıllarda gündemden düşmeyen ve ciddi bir salgına dönüşen hastalıkların başında geliyor. Obezite tek başına bir hastalık değil. Yaşam süresini etkileyerek yaşam kalitesini düşüren pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor.

DOMİNO TAŞI GİBİ

Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Bölümü, Obezite ve Diyabet Polikliniği Uzmanı Dr. Halil Kutlu Erol, çağımızın yeni vebası olarak nitelendirilen obezitenin tetiklediği hastalıkları anlattı:

KISIRLIK: Adet düzensizlikleri, tüylenme artışıyla giden Polikistik Over Sendromu obezitesi olanlarda daha sık görülür. Bu kişiler normal kilolarına indiklerinde bazen ilaca gerek olmadan da adet düzenleri normale dönerek tüylenmeden kurtulabilirler. Ayrıca obez hastalarda üreme fonksiyonlarında ciddi bir azalma söz konusudur.

ANKSİYETE VE DEPRESYON: Obeziteyle hem sebep hem sonuç ilişkisi olan hastalıkların başında geliyor. Depresyon sürecinde kendini yemeğe veren özellikle karbonhidratlı yemekler, çikolata ve tatlılar tüketenler, obeziteye daha meyilli oluyor. Bu meyil bir noktadan sonra vücut imajının bozulmasına ve kişinin depresyona girmesine neden olabiliyor.

BAĞIRSAK KANSERİ : Bağırsak kanserinin en önemli nedenlerinden biri çok fazla protein ağırlıklı beslenme. Özellikle, mangal, ızgara gibi yanmış etler tüketmek bağırsak kanseri olma riskini yükseltiyor.
CİLDİN ERKEN YAŞLANMASI: Obezite, ciltte tahriş, çatlama, kızarıklık, mantar, egzama gibi cilt hastalıklarının yanı sıra erken yaşlanmaya neden olur.

DİYABET: Obezite insülin direnciyle birlikte seyreden metabolik sendromu da beraberinde getirir. Halk arasında gizli şeker olarak bilinen diyabet tedavi edilmez Tip 2 diyabete dönüşür.

EKLEM HASTALIKLARI: Yaşla birlikte eklemde söz konusu olan dejenerasyon, obez hastalarda ciddi boyutlara ulaşıyor. En çok kalça ve dizlerde dejeneratif hastalıklar görülüyor. ayrıca kemik erimesi daha fazla görülüyor.


DR. HALİL KUTLU EROL