Kalp sağlığı için 8 altın öneri!

Yaşam alışkanlıklarında alınacak birkaç basit önlem kalp hastalıklarını önleyebilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2011 Güncelleme 15 Eylül 2011, 00:00
Kalp sağlığı için 8 altın öneri!

İÇİNDEKİLER

Kalbi besleyen ana damarlardaki daralma ve tıkanmalar sonucu oluşan koroner kalp hastalıkları, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Giderek bozulan beslenme alışkanlıklarımız, obezite sıklığının artması ve daha erken yaşlarda görülmesi, kalp damar hastalıklarının, dolayısıyla da kalp krizinin daha sık görülmesine yol açıyor. Ancak yaşam alışkanlıklarında alınacak olan basit önlemlerle kalp damar hastalıklarının oluşumunu yüzde 80 oranında azaltmak mümkün. Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr.
Sinan Dağdelen kalp damar sağlığınız için dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıraladı:

1 - TEMPOLU YÜRÜYÜŞ YAPIN:
Her gün en az 30 dakika yürüyüş, yüzme veya bisiklete binme gibi aerobik egzersizler yapın.

2 - SİGARA İÇMEYİN:
Bir adet sigara kan damarlarının 20 dakika boyunca büzülmelerine yol açıyor. Ayrıca kanda pıhtılaşma sorunu artıyor ve kalp krizine yol açıyor.

3 - DİYABETİNİZİ KONTROL ALTINDA TUTUN:
Açlık kan şekerinizin 110 olması gerekiyor. Kan şekerinizi kontrol altına almak için sağlıklı beslenin, ideal kilonuza ulaşın ve düzenli egzersiz yapın.

4 - KAN BASINCINIZI İDEAL SEVİYELERE DÜŞÜRÜN:
Hipertansiyon sorununuz varsa ve genç, orta yaşlı veya diyabet hastası iseniz kan basıncınızın 130/85 olmasına dikkat edin.

5 - FAZLA KİLOLARINIZDAN KURTULUN:
Kalp sağlığınız için ideal kilonuzu korumaya çalışın.
Çünkü sadece yüzde 10'luk bir kilo kaybı bile kalp krizine neden olabilen kötü huylu kolesterolün ciddi oranda düşmesine yardımcı oluyor.

6 - TESTLERİNİZİ YAPTIRIN:
Birinci derece akrabalarınızda erken yaşta kalp ve damar hastalığına yakalananlar varsa, şişmansanız, diyabet ya da yüksek tansiyon hastası iseniz ve sigara kullanıyorsanız 30, bu gruba girmiyorsanız 40 yaşından itibaren kolesterol ve kan şekeri testlerini yaptırın.

7- STRESİN ESİRİ OLMAYIN:
Stres altındaysanız öncelikle sizi sıkıntıya sokan nedenleri düşünün. Bu sorunları ortadan kaldırmakta güçlük çekiyorsanız, bir uzman yardımı alabilirsiniz.

8 - BOL SEBZE VE MEYVE AZ YAĞ TÜKETİN...
Total yağ tüketiminizin diyetinizin yüzde 30'unu geçmemesine özen gösterin. Haftada en az 2 gün balık tüketin. Günlük tuz alımını 6 gram ile sınırlandırın. Günde en az 5 kez taze sebze ve meyve yiyin. Kırmızı eti haftada 1-2 olmak üzere yaklaşık 100'er gram tüketin. Ağır hamur tatlıları yerine sütlü olanlarını tercih edin. Tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı ve margarin yağını yasaklar listesinde tutun. Alkollü içecekler ve hazır meyve sularını kısıtlı için.


PROF. DR. SİNAN DAĞDELEN