Tatlı bakım

Kuru ve mat ciltlerin bakımında etkili olan kakao yağı, içindeki faydalı yağlar sayesinde güneş ışınlarının cildinizde oluşturduğu nem kaybını gideriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2011 Güncelleme 24 Temmuz 2011, 00:00
Tatlı bakım

İÇİNDEKİLER

İşte size hem içten hem dıştan istifade edebileceğiniz bir yağ daha; kakao yağı. Yüzyıllardır cilt sağlığı ve güzelliği için kullanılmış bu yağın elde edildiği ağacının bilimsel adı olan 'Teobrama cacao', 'Tanrıların yiyeceği' anlamına geliyor. Efsaneye göre; Quetzalcoatl adlı Tanrı, insanlarına kakao ağacının bir zenginlik ve güç kaynağı olarak nasıl işleneceğini öğretmişti. Maya Uygarlığı, kakaoya ilahi bir anlam yüklemişti, onun kendilerine Tanrılar tarafından verilmiş bir ödül olduğunu düşünüyorlardı. Onların dünyasında kakao çekirdekleri para birimi olarak bile kullanılmış.

FAYDALI YAĞLAR
Tropikal Amerika kökenli olsa da tüm tropik ülkelerde yetişiyor. Çiçeklerin doğrudan ağacın gövdesinden çıktığı bu ilginç ağacın kapsül şeklindeki meyvelerinin içinden 8-10 adet tohum çıkıyor ki; bunlar ağacın bizim mutluluk kaynağımız çikolataya dönüşen kısmı... Tohumlar, sabit yağlar ve kafein ile teobramin adında kıymetli iki alkaloid içeriyor. Kakao yağı zannedildiği gibi sıvı değil, katı kıvamlı, açık renkli, aromatik kokulu, tereyağ kıvamında bir yağ, beyaz çikolata renginde. Hem gıda hem de kozmetik sanayisinde çok kıymetli. 'Faydalı yağ' olarak ünlenen, tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerini bol miktarda içeriyor. Çikolatayı 'aklayan' da bu yağlar ve kakao çekirdeklerindeki antioksidan fitokimyasallar zaten.

ONARIYOR
Kakao yağı, özellikle kuru ve mat ciltler için mükemmel bir onarıcı. Güneş ışınlarının cildinizde oluşturduğu nem kaybını düşünecek olursak yaz aylarında ne kadar önemli bir kurtarıcı olduğu çıkar ortaya. Kakao yağını bu aylarda 'en kıymetli' yapan özelliklerinden biri de hem güneş öncesi hem de güneş sonrası kullanıma uygun olması. İçerdiği kuvvetli antioksidanlar ile güneş öncesi cildinizi güneşin oksitleyici etkisinden korurken, güneş sonrası da etkin nemlendirici ve onarıcı
etkisiyle devreye girer.

BiTTER YiYiN
Kakaonun içerdiği flavonoidler sizi içten de korur güneş ışınlarının zararlı etkisinden, güneşlenirken birkaç parça bitter çikolata atıştırmanızda hiçbir sakınca yok!