Koruyucu tedavi riski azaltıyor

Genç yaştakileri bile tehdit eden felçten korunma yöntemleri var. Bunların en önemlisi ise felç belirtilerini ciddiye almak!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Temmuz 2011 Güncelleme 20 Temmuz 2011, 00:00
Koruyucu tedavi riski azaltıyor

İÇİNDEKİLER

Felcin öncü belirtilerini önemsemek ve daha felç gelmeden tedaviye başlamak, yani koruyucu tedavi uygulamak gerektiğini söyleyen Dr. Mehmet Yavuz, kişinin felç geldikten sonra bir daha eski sağlığına dönemeyeceğinin, hatta ilk dönemlerde hayati tehlike yaşayabileceğinin altını çizdi. Dr.
Yavuz, "Hastanelerimizin yoğun bakım üniteleri felç hastaları ile dolu. Hem bireysel hem de ülke ekonomisi açısından, koruyucu tedaviyi ön plana çıkarmamız gerekiyor'' şeklinde konuştu.

BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN
Beyni besleyen iki önemli damar sisteminden biri ön taraftaki şah damarları, diğeri ise daha arkadan beyne giriş yapan vertebrobaziler sistemle ilgili damarlardır. Karotis sistem, vertebrobaziler sistemden çok daha önemli olduğu için bu bölgeyi ilgilendiren felçler de daha çok önem arz eder. Bu iki damar sisteminin geçici iskemik atakları da farklı belirtiler gösterebilir.
Dr. Mehmet Yavuz, Karotis sistemi ile ilgili geçici iskemik atak belirtilerini şöyle sıralıyor;
* Vücudun bir yarısında güç, his ve duyu kaybı,
* Bir gözde geçici körlükler,
* Geçici konuşma bozuklukları,
* Geçici hafıza kayıpları, Vertebrobaziler sistemle ilgili iskemik atak belirtileri ise şunlardır;
* Baş dönmesi ve dengesizlik atakları, ani göz kararmaları,
* Çift görme ve görme bulanıklığı,
* Düşme nöbetleri. Düşme nöbetleri ani gelişir ve bazen kişi düşmeden toparlayabilir. Hastalar bunu genelde 'aniden dizlerimin bağı çözülüyor' şeklinde dile getirir.
Geçici iskemik ataklar orta yaşlarda daha tehlikelidir ve kalıcı felçle sonuçlanma ihtimali yüksektir. 65 yaş ve daha ileri yaşlarda kalıcı felç ve hayati tehlike ihtimalinin daha düşük olduğunu belirten Dr. Yavuz, özellikle Karotis sistemle ilgili felç hastalığında her zaman hayati tehlikenin söz konusu olduğunu hatırlattı. Karotis sistemi ile ilgili geçici iskemik atak belirtilerinden herhangi biri görüldüğünde derhal bir nörologa başvurulması gerektiğinin altını çizen Dr. Yavuz, bu şikâyetlerin ihmale gelmeyeceğini ve gecikildiği takdirde telafisi imkânsız sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

BUNLARA DİKKAT!
Dr. Mehmet Yavuz, felç geçirmeye zemin hazırlayan risk faktörlerini şöyle sıralıyor:
Doğumsal olarak damarların yapısı
Hipertansiyon
Damar sertliği
Kalp kapak hastalıkları
Kolesterol ve trigliserit yüksekliği
Sigara kullanımı
Şeker hastalığı
Aşırı alkol kullanımı Felç geçirmeye zemin hazırlayan risk faktörlerini kontrol altında tutmak gerektiğini belirten Dr.
Yavuz, "Stressiz bir hayat, dengeli beslenme ve düzenli egzersizle felç
riski azaltılabilir" dedi.