Faydalı yağ deposu

Yüzde doksanı doymamış yağdan oluşan Hindistan cevizi içeriği sayesinde hem beyne hem de kalbe yarar sağlıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Temmuz 2011 Güncelleme 20 Temmuz 2011, 00:00
Faydalı yağ deposu

İÇİNDEKİLER

Adeta yazı, güneşi ve denizi temsil eden bu tropikal meyve Hindistan cevizi yazın kavurucu sıcaklarında cildinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı, hem içten hem de dıştan koruyan güçlü bir kalkan. İçerdiği 'özel' yağlar, kalp damar ve beyin sağlığı için de oldukça önemli ancak bugün cildinize verdiği desteği anlatma zamanı. Hindistan cevizi yağını 'özel' kılan içeriği, laurik asit ile kaprik ve kaprilik asitler, kuvvetli antioksidan, antimikrobiyal ve yatıştırıcı etkiye sahip.

EN GENİŞ ORGAN
Cildimiz, basit bir örtüden ibaret değildir. Yaşayan, nefes alan, bizim de nefes almamızı sağlayan ve 'içeriyi' başta mikrobik ajanlar olmak üzere dış etkenlerden koruyan, vücudumuzun en geniş organıdır. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalındığında cildin iki önemli koruyucu tabakası birden hasar görür; en üst tabaka olup 'keratin' adını verdiğimiz koruyucu protein tabakayı oluşturan tabaka ve de daha alt tabakada dağınık olarak yer alan bağışıklık sistemi hücreleri.

MİKROPLAR GEÇEBİLİYOR
Her iki tabakanın hasar görmesi de güneşte yanmış bir cilde mikrobik ajanların çok daha rahat zarar verebilme fırsatını verir. Hindistan cevizi yağındaki bitkisel asitlerden laurik asit, vücutta 'monolaurin' isimli şekle dönüşür ki bu maddenin birçok bakteri, virüs ve parazite karşı etki gösterdiğini biliyoruz.
Ayurveda diye de anılan Hint Tıbbı'nda da çok değer verilen bir madde Hindistan cevizi ve yağı.

DİYETLER NEDEN OLUYOR
Hindistan cevizi içeriğinin yaklaşık yüzde 90'ı yağ, hem de doymuş yağ, ancak bu sizi korkutmasın. 'Doymuş yağlar da faydalı olabilir mi?' sorusuna en çarpıcı 'evet' cevabı Hindistan cevizinden geliyor. Faydalarını okuyun, bana hak vereceksiniz. Hindistan cevizinin içeriğindeki doymuş yağlar genellikle orta zincirli trigliseridler, laurik asit ana bileşen, kaprik, kaprilik, myristik ve palmitik asitler ise onu izliyor. Doymamış yağ asitlerinden linoleik ve oleik asitleri de içeriyor Hindistan cevizi. Tüm bu yağ içeriği beyin, kemik ve cilt sağlığı için özellikle önemli çünkü bu organlarımızın önemli bir kısmını oluşturuyor bu yağlar. Bütün hücrelerimiz hücre zarı adı verilen ve büyük bir kısmı yağdan oluşan bir zırhla korunuyor. Uzun süren yağsız diyetler sonrasında cildin ışıltısını, parlaklığını ve sağlamlığını
kaybetmesi de basit bir tesadüf değil.

OKSİTLENMEYE KARŞI ÇOK ETKİLİ
Güçlü antioksidan özelliğe sahip polifenolik yapıda bir bileşik olan gallik asit de bol miktarda bulunuyor Hindistan cevizinde. Gallik asit, güneş ışınlarının oksitleyici etkisine karşı cildi koruyucu özelliği olan çok önemli bir bileşik ve bu özelliği etkin nemlendirici gücü ile de birleştiğinde onu güneşten koruyucu doğal kozmetiklerin vazgeçilmezi yapıyor. Hindistan cevizinden faydalanmayı yalnızca yağını sürmekle de kısıtlamayın. Onu gıda olarak tüketmeniz de çok önemli sizi güneşin zararlı etkilerinden koruması için. Bu tropikal meyve aynı zamanda yoğun olarak E vitamini içeriyor ki bu vitaminin antioksidan gücü ile yarışacak çok az madde var.