Meleklerin meyvesi

Amerika'da yetişen ve meleklerin meyvesi diye bilinen papaya, adeta vitamin deposu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Haziran 2011 Güncelleme 30 Haziran 2011, 00:00
Meleklerin meyvesi

İÇİNDEKİLER

Kristof Kolomb'un, 'meleklerin meyvesi' diye adlandırdığı Amerika kaynaklı bir meyve olan papaya, on metreye kadar uzayan dev tropikal bir ağacın ürünü. Amerika'daki diğer ismi de zaten 'ağaç kavunu'. Genellikle olgunlaştıktan sonra tüketiliyor ancak bazı toplumlarda henüz olgunlaşmamış hali de popüler. Örneğin Filipinler'de 'atsara' adını verdikleri salatasını yapıyorlar sirke, kara biber ve az miktarda da şeker ekleyerek. Olgunlaşmamış papaya o yörede aynı zamanda et ve tavuk yemeklerinde de kullanılıyor. Bu aslında oldukça mantıklı çünkü papaya proteinlerin sindirimini sağlayan papain ve chymo-papain adlı enzimler içeriyor, proteinleri amino asit diye adlandırdığımız kana karışmaya hazır küçük partiküllere ayırıyor. Papayayı yemeklerde kullanmanın bir avantajı daha var, bolca içerdiği bitkisel lifler. Bu lifler yemeklerdeki gereksiz yağları emerek kandaki zararlı yağların oranının yükselmesini engelliyor. Şeker hastaları için de oldukça faydalı çünkü bu lifler… Kalorisi düşük ancak lezzetli ve sağlıklı bu tropikal meyve, tam bir vitamin ve mineral deposu. Hem de antioksidan gücü en yüksek üç vitamini de bolca içeriyor; A, C ve E.

YANGI GİDERİCİ ETKİ
E vitamini tüm vitaminler arasında kan damarlarını koruyucu etkisi en fazla olan vitamin. Üstelik E vitamini mutlaka doğal kaynaklardan alınmalı. Papaya aynı zamanda folik asit ve diğer B grubu vitaminlerince de oldukça zengin. Genellikle kırmızı renkli meyve ve sebzelerde bulunan likopeni içermesi de oldukça güzel bir sürpriz. Papayanın yangı giderici etkisinden bahseden bilimsel çalışmalar da var ki; kronik yangi birçok dejeneratif kronik hastalığın ve erken yaşlanmanın en baştaki sebeplerinden. Doğanın hem lezzetli hem de sağlıklı cevherlerinden olan papaya, Türk mutfağında çok kullanılmıyor ancak ülkemizde de yetişiyor. Yani mutfağımızda ona yer açmanın zamanı geldi de geçiyor bile.

PAPAYA İLE TOKSİNLERİ ATIN
Olgunlaşmış halini meyve olarak tüketmek isterseniz eğer, onun da faydaları çok. Olgun hali de oldukça zengin bitkisel liflerde, bu da hem kabız olmanızı önleyip bağırsaklar yoluyla toksin atmanızı sağlıyor. Bağırsaklara faydası bununla da bitmiyor papayanın, bu bölgedeki faydalı bakteri sayısını artırıyor, bu, özellikle yoğun antibiyotik kullanımı sonrası çok kıymetli çünkü antibiyotikler, zararlı bakteriler yanında bu faydalı bakterileri de öldürüyor.