Şimdi tam vakti

En lezzetli yaz meyvelerinin başında gelen armut; taptaze olarak tüketildiğinde hem sağlık hem de güzellik kaynağı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2011 Güncelleme 25 Haziran 2011, 00:00
Şimdi tam vakti

İÇİNDEKİLER

Hem kurusu hem de yaşı hayatımızda olan armudun tam zamanı. Armut; çok zengin bir bakır kaynağı. Bakır, bedenimizin doğal antioksidan savunma mekanizmalarının çalışması için çok önemli. C vitamininden de zengin olan bu lezzetli yaz meyvesi, vücudun oksitlenmesini yani 'paslanmasını' engelleyen güçlü bir antioksidan. A ve B grubu vitaminleri ile demir, fosfor, potasyum ve kalsiyum da içeriyor armut. İyi bir enerji kaynağı olan armut, çabuk kana karışan meyve şekerleri içeriyor ve bu şekerler meyvedeki fosforla birleştiğinde metabolizmanız için büyük değer taşıyor. Armudu diğer meyvelerden ayıran en önemli özellik; bitkisel lif oranının birçok meyveden çok daha yüksek olması... Bu da bu meyveyi kronik kabızlığa karşı önemli bir koruyucu kalkan yapmakta. Kronik kabızlık, bedeninizden toksinlerin atılmasını engelleyen bir durum.

ÜZERİNE SU İÇMELİSİNİZ
Kalın bağırsaklar bedenimizin 'doğal detoks' organlarından biri ve siz onu düzenli olarak çalıştırmadığınızda bu size sivilce veya selülit olarak geri dönebiliyor. Armutu, kabızlığa karşı bir koruyucu olarak kullanmak istiyorsanız bunun da püf noktaları var. Birincisi, bu meyveyi sabah aç karnına tüketmeniz gerekiyor. İkincisi üzerine bol su içmeniz. İçtiğiniz suyun da ılık değil oda ısısında olması gerekiyor. Armuttaki bitkisel lifler suyu çekiyor ve bağırsaklardaki dışkının yürümesine yardım ediyor, oda ısısında veya soğuk su da mide-bağırsak refleksini uyararak anında dışkılamanızı sağlıyor.
Armut, cilt bakımında da önemli bir meyve. Granüler yapısıyla 'peeling' etkisi yapıyor. Peeling, ciltteki ölü tabakayı arındırmak için yapılan işleme verilen ad. Cildinizi bu tabakadan arındırmazsanız sürdüğünüz kremler ve maskeler de işe yaramaz.

ARMUT MASKESİ TARİFİ
Çeyrek armut
1 tatlı kaşığı yoğurt
birkaç damla limon suyu
Armutu rendeleyin ve diğer malzemeyle iyice çırpın. Yüzünüze, göz çevresi dışında sürün ve kuruyana kadar bekleyin, daha sonra cildinize dairesel hareketlerle masaj yaparak çıkarın maskeyi. Armudun granüler yapısı cildinizde mekanik bir peeling etkisi yaparken, yoğurttaki laktik asit ile limondaki meyve asidi ise cildin üzerindeki ölü tabakanın erimesine yardım ederler.