Renkli mucize

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Haziran 2011 Güncelleme 20 Haziran 2011, 00:00
Renkli mucize

İÇİNDEKİLER

Bizim yaylalarımızın dağlarımızın bu mucizevi meyvesinin mucizevi etkilerinin farkına tüm dünya vardı artık. Adeta bir doğa mucizesi bu meyve ve adeta bir ilaç… Çocukluğumda ağzımızda yara çıktığında anneannemin 'karadut şurubu' aradığını hatırlıyorum hayal meyal. Karaduta 'kara' rengini veren antosiyaninler, bilinen en güçlü antioksidanlar. Antosiyaninlerin, Alzheimer'dan kansere kadar geniş bir yelpazede hastalığa karşı koruyucu olduğu düşünülüyor ancak ben bugün bu mucizevi meyvenin güzelliğinize ve 'gençliğinize' olan katkılarından bahsedeceğim. Karadutun anti-aging yani yaşlanma karşıtı özelliğini bilimsel olarak ispatlamaya çalışan ilginç bir çalışma dikkatimi çekti, onu sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçen sene Çin'de Xinjiang Üniversitesi'nde 'Life Science and Technology- Yaşam Bilimi ve Teknoloji Bölümü'nde yapılmış bir çalışma bu. Karaduttan izole edilmiş antosiyaninlerin yaşlanmayı geciktirici etkisi olup olmadığına bakılmış. Nasıl mı? Oldukça ilginç, 'Drosophila Melanogaster' adlı meyve sineği kullanılmış deney hayvanı olarak.

ANTOSİYANİN ETKİSİ
Bu çalışmada, karaduttan elde edilen antosiyanin kullanılmış ve sinekleri, kültür ortamlarındaki antosiyanin içeriğinin miktarına göre beş gruba ayırmışlar. Çeşitli bilimsel deney kriterlerine uygun olarak, ortalama ölüm zamanı, ortalama yaşam süresi ve maksimum yaşam süreleri de test edilerek drosofillerin yaşam döngüleri gözlem altına alınmış. Sinekler 30 gün beslendikten sonra, bedenlerindeki anti-oksidan kapasitenin göstergeleri olan SOD, GSH ve CAT gibi antioksidan enzim miktarları ölçülmüş. Sonuç oldukça çarpıcı: Ortamdaki karadut kökenli antosiyanin miktarı arttıkça drosofillerin yaşam süresinde de doğru orantılı bir artış gözlemlenmiş.

ÖMRE ÖMÜR KATIYOR
YAŞAM süresi kaderle belirli elbette. Ancak karadutun ömrü uzattığı da bilimsel olarak kanıtlanmış. durumda. Bu mucize meyve için yazılmış şiirler de mevcut. Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun dizelerini de hatırlatmak istiyorum: Karadutum, çatal karam, çingenem… Nar tanem, nur tanem, bir tanem… Ağaç isem dalımsın salkım saçak… Petek isem balım…
Sevgiyle kalın!