'Kadınlar kurban kesebilir'

Diyanet vatandaşın sorularına yanıt vermek için Kurban Rehberi yayımladı: Kadınların kurban kesmesi caiz. Ancak cesareti olanlar eline bıçağı alsın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Kasım 2010 Güncelleme 09 Kasım 2010, 02:15
’Kadınlar kurban kesebilir’

İÇİNDEKİLER

Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşların sorularına cevap vermek ve yol göstermek için Kurban Rehberi yayımladı. Rehberde, toplumun zaman zaman tartıştığı, medya gündemine gelen bir çok konuya açıklık getirildi. Kurban Rehberi'nde yer alan bazı bilgiler şöyle:

NARKOZLA BAYILTMAK CAİZ
"Hayvanın ölüm acısını azaltmak için kesim sırasında elektrik veya narkoz vererek şok ile bayıltılması, kurban olarak kabul edilmesine engel değildir. Boynuzsuz büyüyen hayvanların kurban edilmeye engel başka özürleri yoksa kurban edilmesinde bir sakınca yoktur."

TAKSİTLE ALABİLİRSİNİZ
"Hayvan kesiminde, gerekli yeterlilik ve şartları taşıyan kişi; kadın olsun, erkek olsun kurban kesebilir. Dişi sığırların kurban edilmesinin üremeye zarar vermesi halinde, erkek sığırların tercih edilmesi uygun olur. Çeşitli amaçlarla kısırlaştırılmış veya burularak hadım hale getirilmiş hayvanlar kurban olarak kesilebilir. Kurban açısından bu herhangi bir eksiklik oluşturmaz. Taksitle satın alınan hayvan kurban olarak kesilebilir. Ancak ödemeler zamanında yapılıp, faize bırakılmamalıdır.

HİÇBİR SAKINCASI YOK
İlahiyatçı Ali Rıza Demircan:
Peygamber Efendimizin döneminden beri kadınlar kurban kesmiştir. Ama kadınlar bizzat kesim yapamıyorsa, korkuyor veya güçleri yetmiyorsa, tıpkı erkeklerde olduğu gibi vekalet verebilirler. Kadınlar da kurban kesebilir.

Cesaret meselesi
İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz: Bazı kadınlar serçeyi, tavuğu kesemez, bazı kadınlar ise bir boğayı bile kesebilir. Bütün mesele yürek ve güçte. Aynı zçamanda bazı erkeklerde kurban kesmekten korkar. Kadınların kurban kesememesinin dinle bir ilgisi yok, sadece cesaret meselesi. Cesareti olan her kadın keser kestiği et de helaldir.