Sperm kanallarını tekrar açtırmalıyım!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2010 Güncelleme 30 Ekim 2010, 00:00

İÇİNDEKİLER

38 yaşındayım. Birkaç yıl önce korunmak için sperm kanallarımı bağlattım. Şimdi çok pişmanım.
Geçtiğimiz yıl 2. evliliğimi yaptım. Eşim çocuk sahibi olmak istiyor. Kanallarımı açtırabilir miyim? Çocuk sahibi olmak istiyoruz. Önerilerinizi bekliyorum.

CEVAP
Vazektomi dediğimiz sperm taşıyan kanalların kesilip bağlanması, kadınlardaki tüp ligasyonu yani bağlanmasına göre seyrek yapılan bir operasyondur. Vaz deferens dediğimiz kanalın tekrar birleştirilmesi elbette mümkündür, ancak mikrocerrahi yöntemini gerektirir. Başarı oranı da çok yüksek değildir. Dolayısı ile sizin gibi olan çiftlere tüp bebek uygulamasını tavsiye ederiz.

GENEL ANESTEZİ RİSKLİ Mİ?
Oğlumuz 3 aylık ancak sünnet ettirmek istiyoruz. Genel anesteziden de çok endişeleniyoruz. Sünnet için çok mu erken? Kısmi uyuşturma ile de sünnet yaptırabilir miyiz?
CEVAP
Sünneti ne kadar erken yaptırırsanız o kadar iyi olduğunu konusu olduğunda belirtiyorum. Keşke doğumdan hemen sonra yapılabilseydi. 3 aylık da oldukça uygun bir dönem sayılır. Anestezi kısmına gelince, zaten 6-7 aya kadar genel anesteziyi uygulamıyoruz.
Elbette bazı riskleri vardır. Dolayısı ile lokal yani kısmi anestezi ile sünnet yapılabilir. Hem de bezlenen çocuğun sünneti de çok daha rahat olur. İyileşmesi kısa sürer.

DOKTOR 'ÜROFLOW' İSTEDİ
27 yaşında bir erkeğim. 2 yıldır idrar yaparken zorlanma oluyor. İdrarım tazyiksiz çıkıyor. Ultrasonda böbrekler temiz çıktı, prostat 20 cc. Doktorum 'Üroflow' istedi. Bu test nasıl bir test?
CEVAP
'Üroflowmetri' testi biz ürologların kadında, erkekte ya da çocuk hastalarda idrar hızını ölçtüğümüz bir testtir. İdrara sıkışık bir vaziyette yapılır ve idrar yaptıktan sonrada idrar kesesinde ne kadar idrar kaldığını da gösterir.

İLAÇ TEDAVİSİ ÖNERİRİZ
19 yaşındayım. Sağ yumurtamın üzerinde fındık büyüklüğünde bir şey var. Hareket ediyor ve ağrı yapıyor.
CEVAP
Testis üzerinde epididim dediğimiz sperm hücrelerinin depolandığı bir yapı vardır. Bu organ testisle bir bütün şeklinde durmaktadır. Epididimden kaynaklanan kistler bahsettiğiniz şikayetlere yol açabilir. Genelde ilaç tedavisi öneririz. Ancak mutlaka bir üroloji uzmanına muayene olmanızı tavsiye ediyorum.