Cinsel ilişkide bulaşıcı olabilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ekim 2010 Güncelleme 27 Ekim 2010, 11:38
Cinsel ilişkide bulaşıcı olabilir

İÇİNDEKİLER

Eşimde ve bende genital siğiller vardı. İkimiz de yaktırdık. Ben muayene oldum, doktor tamamen iyileştiğimi söyledi. Ancak eşimde siğiller tekrarladı. İnternetten çok araştırdım ve "Sıkıntıyla tekrarlıyormuş" diye yazıyor. Sebebini öğrenebilir miyim?
CEVAP
Siğiller çok küçükse görülemez. Ancak büyüdüğünde fark edilir. Eşinizin siğillerinin hepsi yakılmamış olabilir. Bir diğer neden ise ortak kullanılan eşyalardan hastalığın tekrar tekrar bulaşmasıdır. Cinsel ilişki de bulaşıcı etki yapabilir.

BU ŞEKİLDE TEDAVİ YOK
Prostatta lazer tedavisinin önemine dikkat çekiliyor. 49 yaşındaki amcamda prostat kanseri var. Bu konuda araştırma yaptık ama bizi sevindirecek bir sonuca ulaşamadık.
Kanserde de lazer tedavisi uygulanıyor mu? Sizce bu konuda nasıl bir tedavi yöntemi uygulamamız gerekiyor?

CEVAP
Greenlight lazer prostatektomi, sadece iyi huylu prostat büyümesinde uyguladığımız bir yöntemdir. Ancak prostat kanserinde yeri yoktur. Asla bu şekilde tedavi olmaz.

SÜREKLİ TAŞ DÜŞÜYOR

Şu anda 35 yaşındayım. Muhasebeci olarak çalışıyorum. 8-9 seneden bu yana böbrek taşı sorunum var. Senede bir ya da iki kez taş düşürüyorum. En son sağ böbreğimden 5 mm'lik bir taş düşürdüm. Bir gün sonra boyalı böbrek filmi çekildi. Raporda; 'Her iki böbreğin fonksiyon ve konsantrasyonu azalmıştır. Üreterler hafif dilatedir. Ve kalisler deformedir' diye yazıyordu. Bu sonuçlardan sonra nasıl bir yol önerirsiniz?
CEVAP
Sıklıkla taş düşüren bir hastasınız. Çekilen IVP dediğimiz ilaçlı böbrek filminizin sonucuna baktığımda durumun pek iç açıcı olmadığını söyleyebilirim. Bence böbrekleriniz taş düşürmekten kötü yönde etkilenmiş. Zaman kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmanızda fayda var.

BOL BOL SIVI TÜKETİN
22 yaşında bir erkeğim. Bir ay önce böbrekteki taşıma taş kırma yöntemi uygulandı. 1. haftada taşın bir kısmı düştü. Ardından ultrasonla bakıldı. Üreterde bir parça taşın düşmediği anlaşıldı. Bu taş düşer mi?
CEVAP
Üreter taşının büyüklüğü önemli. Genellikle 5 mm'den küçük taşlar kolaylıkla düşer. Daha büyük taşlar ise kendiliğinden düşmeyebilir. Anladığım kadarı ile sizin taşlarınız düşecek boyutta. Bol bol sıvı alın.
Hareketli olun. Düşecektir.