Sperm kalitesi çok düşük çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2010 Güncelleme 26 Ekim 2010, 00:00
Sperm kalitesi çok düşük çıktı

İÇİNDEKİLER

3 yıl önce evlendik. Eşim 30 yaşında ve çocuk istiyor. Üroloji uzmanına gittik. Eşimde damar genişliği çıktı ve normal yolla çocuk sahibi olamayacağımızı, aşılama yöntemini önerdi. Eşimin sperm sayısı ve kalitesinin de düşük olduğunu öğrendik (Sperm sayısı 9 milyon).
Aşılama ile gebe kalabilir miyim?

CEVAP
Varikosel yani testisin toplar damarlarının genişlemesi sperm hücrelerinin öncelikle ileri hareketlerini kısıtlar veya bozar, ardından ise sperm sayısını azaltır. Erkeklerde tedavi edilebilen en önemli kısırlık sebebidir. Varikosel tedavi edilmeden aşılama gibi yardımlı üreme yöntemi denemek, çocuk sahibi olma şansınızı azaltır. Dolayısı ile yapılacak bir operasyon çocuk şansınızı artırır.

YUMURTALIKTA AĞRI VAR
28 yaşında bir erkeğim. Bekârım ve sol yumurtamda ağrı olduğu için hastaneye gittim. İki ayrı doktora muayene oldum. Birincisi elle muayene etti ve hiçbir şeyin yok dedi. İkincisi de varikosel yok dedi ama şüphe etti gene de film istedi. Ardından üçüncü dereceden varikosel çıktı. Hocam ben şimdi kime inanayım? Bu dereceden bir varikosel elle muayenede de çıkması gerekiyor mu?
CEVAP
Varikosel tanısı en iyi elle muayenede konulur. Ayakta iken ıkınma yada öksürme sırasında ortaya çıkar. Ancak şişman yada kilolu erkeklerde bazen elle muayene zor olmaktadır. Bu nedenle de ultrason yaptırıyoruz. Ancak çoğunlukla muayene tek başına yeterlidir.

AMELİYAT KORKUTUYOR
2008 yılından beri böbrek ağrısı çekiyorum. 23 yaşındayım. Geçen yıl doktora gittim, "Böbrek taşı" dediler. İdrar kanalına düşmüş. Tamamen düşmesini bekledik, bol su içtim ama düşmeyince ameliyat önerildi. Ameliyat oldum ama maalesef taşı alamadılar. Operasyon başarısız geçti.
Bu defa da tel takmak istiyorlar. Fakat ben bu konuda karar veremediğim için kabul etmedim. Açıkçası ameliyat olmaktan çekiniyorum. Ancak .bu soruna çare bulmalıyım.

CEVAP
Taşınız kapalı yolla alınamadı ise mutlaka önemli bir nedeni vardır. Genelde taş büyük olmadıkça da açık ameliyatı tercih etmiyoruz. Stent dediğimiz ortası delik kareterleri de taşın idrar yolunu tam kapadığı durumda takıyoruz. Siz doktorlarınızı dinleyin ve stenti taktırın ki böbrekleriniz rahatlasın. Geçmiş olsun.