Sertleşme sorunu ilişkimi bitirecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ekim 2010 Güncelleme 21 Ekim 2010, 00:00

İÇİNDEKİLER

Evliliğim 7 yılı aştı. 41 yaşındayım ve sertleşme sorunu yaşamaya başladım. Bundan 2 ay önce ise üroloji doktoruna gittim. Testosteron hapı verdi, ancak 1 ay boyunca herhangi bir faydasını görmedim. Ardından başka bir ilaç verdi, bu ilaçla iki üç gün iyi oluyor daha sonra yine ayrı sorunu yaşıyorum. Bana nasıl bir öneride bulunursunuz, doktora gitmeli miyim? Şimdiden çok teşekkürler.
CEVAP
Sertleşmeyi sağlayan ilaçları 2-3 kutu kullanmanızı tavsiye ederim. Probleminiz psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa bunun için de takviye ilaçlar verilecektir.

ÇOCUK İSTİYORUZ
2 yıl önce evlendim ve bir türlü çocuğumuz olmuyor. Eşimle doktora gittik ve eşimde kist çıktı. Doğum kontrol hapları verdiler. Kullandığı zaman gidiyor ama sonra bir daha nüksediyor. Ben de 'Bir daha kullanmana gerek yok' dedim, şimdi kullanmıyoruz. Hocam test yaptırdım. Sperm sayısı sınırda. İleri hareketlilik yüzde 27, yerinde hareketlilik yüzde 35, hareketsiz ise 38. Sizce çocuğumun olma ihtimali var mı? Bu konuda nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz?
CEVAP
Test sonuçlarınıza göre ileri hareketli spermoranı düşük çıkmış. Bu durumda varikosel olup olmadığınıza baktırmanız gerekiyor. Eğer varikosel dediğimiz damar genişlemesi varsa küçük bir operasyon (elbette mikrocerrahi ile) yaptırmanız gerekir. Öncelikle varikosel için muayene olmalısınız.

AĞRI PERİŞAN EDİYOR
Daha 23 yaşındayım. Sağ böğrümde bıçak saplanır gibi bir ağrı olmaya başladı.Doktora gittim. İdrarımda kanama olduğu ortaya çıktı. Kum döküyormuşum. Ancak doktorun verdiği ağrı kesici ilaçla rahatladım. Bazen bulantı ve kusmam oluyor. Röntgen de bir şey gözükmedi. Bu ağrıyı karşı dayanacak gücüm yok. Ne yapmalıyım?
CEVAP
Böbrek taşı görülme sıklığı bu mevsimde ve oruç ayında son derece artmaktadır. Ağrı oluşturmada taşın boyutu ve yeri oldukça önemlidir. Böbrekten çıkıp 'üreter' dediğimiz idrar kanalına düşen taşlar hem çok şiddetli ağrı yapabilir hem de bulantı ve kusma gibi şikayetlere neden olabilir.
Bu gibi durumlarda taşın büyüklüğünü yerini ve herhangi bir tedavi gerekip gerekmeyeceğini gösteren tomografi ya da ilaçlı böbrek filmi (IVP) çektirmeniz gerekiyor. En yakınınızdaki bir üroloji doktoruna başvurmalısınız.