Eğrilik fena halde canımı sıkıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ekim 2010 Güncelleme 19 Ekim 2010, 17:58

İÇİNDEKİLER

* 51 yaşındayım. Sertleşme sırasında eğriliğim oluyor. Bu şikayetim 2 senedir var. Organımın dip kısmında elime gelen bir sertlik var ve sertleşince yana doğru eğrilme oluyor. Herhangi bir ağrım yok. Bu durum beni çok üzüyor. İleride soruna yol açar mı diye korkuyorum?

CEVAP
Peyroni plağı penisin dış kılıfındaki kalsifikasyonlardan yani bir çeşit yaralardan kaynaklanmaktadır ve en büyük belirtileri ele gelen bir sertlik olması, eğrilik ve ağrıya neden olmasıdır. Şikayetin başlamasından itibaren 6 ay süre ile tedavi etmiyoruz. Ardından ilaç tedavisi ile yada bir cerrahi operasyon ile tedavi ediyoruz. Ancak penisteki eğrilik veya ağrınız çok ileri düzeyde değilse takip de edilebilir.

PROSTAT OLABİLİR Mİ?
* Babam 82 yaşında. Geçen yıl prostat kanseri teşhisi konuldu ve hormon iğnesi yapıldı. Ben 48 yaşındayım. 1-2 senedir sık idrara çıkma şikayetim var. Soğuk havalarda daha çok oluyor bu şikayetim. Şimdiye kadar hiç prostat muayenesi olmadım. Kaç yaşından sonra muayene olmayım? Sık idrara çıkmaK önemli mi? Prostat başlangıcı mı?

CEVAP
Babanızda prostat kanseri olduğu için zaman kaybetmeden prostat kontrolünden geçmeniz gerekir. Normalde 50 yaşından sonra senede bir defa yaptığımız prostat muayenesi ve prostat için kan testini, ailede prostat kanseri öyküsü olduğunda 45, hatta bazen 40 yaşından sonra yapmaktayız. İdrara sık çıkmanın birçok nedeni olmasına rağmen, prostat büyümesinin de bir belirtisi olabilir.

PSİKOLOJİK NEDENLER
* 41 yaşındayım. 2 yıl önce işlerim bozuldu. Ondan sonra oldu diye düşünüyorum. Ben de cinsel isteksizlik ve sertleşme bozukluğu başladı. Doktor psikolojim için bir ilaç yazdı ama faydası olmadı. Ne önerirsiniz?

CEVAP
Cinsel isteksizlik genellikle psikolojik nedenlerden kaynaklanır. Sertleşme bozukluğu psikolojik de olabilir altta yatan organik bir neden de. Yani bir hastalığa da bağlı olabilir. Onun için başka bir neden olup olmadığını araştırmak için 'doppler ultrasonografi' yaptırmak ve tedaviyi de buna göre ayarlamak gerekmektedir.