Böbrek taşı kabus olmasın

Böbrek taşları, sinsi sinsi ilerleyerek böbrek yetmezliğine neden olabilir...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ekim 2009 Güncelleme 17 Ekim 2009, 01:11

İÇİNDEKİLER

Böbreğin içindeki taşın yeri ve büyüklüğü, tedavinin planlanması açısından en önemli bulgulardır. Böbreğin içinde küçük odacıklar vardır. İdrar etli böbrek dokusunda yapılarak bu odacıklara verilir. Sonra bu odacıklar böbreğin havuzuna açılır. İdrar buradan sonra böbrekten çıkar. Üreter denilen ve erişkinde yaklaşık 25 cm. uzunluğunda olan boru şeklindeki yapıdan mesaneye doğru iner ve burada depolanır. Taşlar da ilk olarak bu odacıkların dibinde oluşmaya başlar. Sonra ya pek büyümeden burada kalır, veya büyüyerek böbrek havuzcuğunu doldurmaya başlar veya böbrekten çıkarak mesaneye doğru düşmeye başlar.

Müdahale şartları:
Odacıkların dibinde oturan küçük bir taşa müdahale gereksizdir. Böbrekte duran bir taşa müdahaleye ancak aşağıdaki durumlardan biri varsa gerek duyulur:
* Taş giderek büyüyorsa,
* Fazla kanamaya neden oluyorsa,
* Sık sık veya şiddetli ağrıya neden oluyorsa,
* Böbrek içinde enfeksiyonu tetikleyip mikroplardan böbreğin zaran görmesine neden oluyorsa, *İdrarın böbrekten akışında tıkanıklık yaparak, böbrek dokusunun bir kısmında veya hatta hepsinde giderek hasar oluşturuyorsa,
* Hasta tek böbrekliyse veya diğer böbrek de risk altında ise müdahale edilmesi lazımdır.

Diğer durumlarda, sadece izlemek yeterlidir çünkü bu taşların bir bölümü ömür boyu bile aynı kalabilir ve hastaya zarar vermez. Ama bazen de böbreğin bütün havuzunu ve odacıklarını dolduracak kadar büyüyebilir. Bunu da genellikle sessiz bir şekilde, pek belirti vermeden yaparlar ve sinsi böbrek yetmezliği gelişebilir. İstenmeyen bir durum olsa da, hasta bazen dialize bağlanmaya kadar gidebilir. Bu yüzden küçük taşlarda bile yakın ve düzenli takip yapılması önemlidir.

Taşlar iyi temizlenmeli

Böbreğe müdahale edildiği zaman amaç, taşların hepsinin temizlenmesidir. Çünkü kalan küçük bir taş parçası bile, hem böbreğin kendisine hem de vücuda zarar verebilir. Özellikle böbrekte bir anatomik bozukluk söz konusu ise bunlar ayrıca tedavi gerektirebilir. Örneğin en sık görülen bozukluklardan biri böbrek çıkımı darlığıdır. Bu darlığın "holmium lazerle" açılarak idrarın böbrekten rahat akışı sağlanmalıdır.