Kuruluş Osman Şeyh Edebali kimdir? Şeyh Edebali'yi canlandıran Seda Yıldız kimdir? İşte hayatı

ATV ekranlarında milyonlarca izleyici tarafından ilgiyle takip edilen Kuruluş Osman bu akşam 3. bölümüyle izleyici karşısına çıkıyor. Dizide geçen haftadan itibaren çok konuşulan tarihi karakterlerden birisi de Şeyh Edebali oldu. Osman Bey ve Şeyh Edebali'nin konuşması geçen haftaya damgasını vururken izleyiciler merakla detaylar hakkında araştırma yapıyor. Peki, Kuruluş Osman Şeyh Edebali kimdir? Şeyh Edebali'yi canlandıran Seda Yıldız kimdir? İşte hayatı...

Giriş Tarihi 04 Aralık 2019, 18:46 Güncelleme 04 Aralık 2019, 18:46
Kuruluş Osman Şeyh Edebali kimdir? Şeyh Edebali’yi canlandıran Seda Yıldız kimdir? İşte hayatı

İÇİNDEKİLER

ATV ekranlarının kısa sürede sevilen dizisi Kuruluş Osman yayınlanan bölümleriyle izleyicilerin dikkatini çekti. Büyük bir ilgiyle takip edilen dizide Şeyh Edebali ve Osman Bey'in geçen haftaki sahnesi çok konuşuldu. İzleyiciler Şeyh Edebali'nin hakkında araştırma yaparken Şeyh Edebali kimdir sorusuna da yanıt arıyor. Dizide Şeyh Edebali karakterini ise usta oyuncu Seda Yıldız canlandırıyor.

ŞEYH EDEBALİ KİMDİR?

Şeyh Edebali, 1206 yılında doğmuş İslam ilahiyatçısı, din bilgini, Ahi şeyhi, Osman Gazi'nin kayınbabası ve hocasıdır. Osmanlı Devleti'nin kuruluş zamanlarını yaşamış olan Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu ve fikir babası olarak kabul edilmektedir.

Tefsir, hadis ve İslam hukuku konularında uzmanlaşan Edebali, Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Hacı Bektaş-ı Veli gibi dönemin büyükleri ile aynı zamanda yaşamıştır ve onlarla pek çok kez sohbet etme şansı bulmuştur. Bilecik'te bir dergah yaptırmış olan Şeyh Edebali, öğrenci yetiştirmekle ve halkı aydınlatmakla uğraşmıştır.

Türbede Şeyh Edebali ile birlikte, şeyhin neslinden altı büyük ve dört küçük sanduka vardır. Sanduka odasının haricinde iki oda daha bulunmaktadır. Türbe ve dergâh, Sultan II. Abdülhamid döneminde ve son olarak da 2012 yılında tadilat görmüştür.

Türbenin hemen yanında aynı tarihlerde inşa edildiği tahmin edilen, Osman Gazi'nin eşi Bala Hatun ve annesinin sandukalarının bulunduğu bir türbe daha bulunmaktadır.

SEDA YILDIZ KİMDİR?

Seda Yıldız, 1962 yılında Zonguldak doğmuştur. Seda Yıldız son olarak Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisi Reşit rolünde yer almıştı. Bu dizide Reşit rolüyle dikkat çeken Seda Yıldız, Kuruluş Osman'da Şeyh Edebali ile karşımızda olacak. Mimar Sinan Üniversitesinin Devlet Konservatuvarında tiyatro okuyan Yıldız, kameralarla ilk olarak Kuyucaklı Yusuf rolü ile tanışmıştır.

İlk dizisi ise 1987 yılında ekrana gelen Gönül Dostları'dır. Oyunculuğunun yanı sıra seslendirme sanatçılığı ve yönetmenlik de yapan Seda Yıldız'ı parlatan yapım Kurtlar Vadisi Pusu dizisidir. Uzun yıllardır sanat hayatında olan Seda yıldız bugüne kadar 39 yapımda aktif olarak görev almıştır.