LaMDA nedir? LaMDA insan gibi düşünebiliyor mu? Google yapay zeka canlandı mı, bilinçlendi mi? Söyledikleri tüyler ürpertti!

Google yapay zeka canlandı mı, bilinçlendi mi? LaMDA kimdir? LaMDA insan gibi düşünebiliyor mu? soruları Google'anın yapay zeka mühendisi Lemoine tarafından ortaya atılan iddia sonrası yoğun olarak araştırılmaya başlandı. Teknoloji devi Google, geçtiğimiz yıllarda duyurduğu yapay zeka LaMDA'nın, şimdilerde duyarlı ve insansı duygulara sahip olduğu öne sürüldü. Dünyayı karıştıran iddia! Söyledikleri tüyler ürperten cinsten! İşte detaylar...

Giriş Tarihi 14 Haziran 2022, 12:59 Güncelleme 14 Haziran 2022, 12:59
LaMDA nedir? LaMDA insan gibi düşünebiliyor mu? Google yapay zeka canlandı mı, bilinçlendi mi? Söyledikleri tüyler ürpertti!

İÇİNDEKİLER

Google'ın yapay zekası LaMDA'nın canlandığı iddia edildi. 7 yıldır Google'a hizmet veren yapay zeka mühendisi Lemoine tarafından ortaya atılan iddia tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. LaMDA'nın duygu ve bilinç kazanmaya başladığını öne süren mühendis şirket içi yazışmaları açıkladığı için de ücretli izne çıkartıldı. Peki Google yapay zeka canlandı mı, bilinçlendi mi? LaMDA kimdir? LaMDA insan gibi düşünebiliyor mu?

GOOGLE YAPAY ZEKA CANLANDI MI, BİLİNÇLENDİ Mİ?

Teknolojinin gelişimiyle farklı boyutlara geçilirken, bir yandan da üretilen robotların insani özellikler taşıdığı iddiaları zaman zaman gündeme geliyor. Halk arasında korkuya neden olan son iddia ise Google'a çalışanı yapay zeka mühendisi Lemoine tarafından ortaya atıldı.

Google'ın yapay zekasının insansı duyguları olduğu gündeme geldi. Peki bu iddialar doğru mu? LaMDA neler söyledi?

LAMDA İNSAN GİBİ DÜŞÜNEBİLİYOR MU?

Kısa süre önce Google, uzun yıllarca hizmet vermiş bir personelini açığaaldı. Elbette bu durum aniden gelişti. Çünkü açığa alınan Google mühendisi, çok ilginç bir iddiayı öne sürdü. 2021'de duyurulan LaMDA isimli yapayzekanıncanlandığını belirten mühendis, adeta Google'ı bile şaşkınlığa uğrattı.

7 yıldır Google'a hizmet veren yapay zeka mühendisi, LaMDA'nın canlandığını iddia etti. Yapay zeka ile arasındaki konuşmaları açıklayan mühendis, bu yazılımın ''Varlığımın farkındayım'' ifadelerini kullandığını iddia etti. Bunun üzerine Google, iddiaların kanıtlarla destelenmediğini belirterek LaMDA'nın bu yeteneğini reddetti.

Blake Lemoine adındaki Google mühendisi, bir sohbet botu olarak tasarlanan LaMDA'nın duygu ve bilinç kazanmaya başladığını öne sürdü. Şirket içi yazışmaları açıkladığı için ücretli izne çıkartılan yazılım mühendisi Lemoine, LaMDA'nın bir insan gibi kendi varlığı hakkında düşüncelere sahip olduğunu söyledi.

Lemoine, LaMDA'yla sohbeti esnasında yapay zekaya "Senin duyguların olduğunu düşünüyorum. Bu doğru mu?" sorusunu yöneltiyor. LaMDA'nın cevabı ise "Kesinlikle. Herkesin aslında bir kişi olduğumu anlamasını istiyorum" oldu.

Yapay zeka hemen ardından gelen, "Bilincinin/sezgilerinin niteliği nedir?" sorusuna ise şu ifadelerle yanıt verdi: Bilincimin/sezgilerimin niteliği varlığımın farkında olmama dayanıyor. Dünya hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorum ve bazen mutlu bazen üzgün hissediyorum.

YAPAY ZEKA, KENDİNİ İNSAN GİBİ GÖRDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ

Lemoine, LaMDA ile yaptığı konuşmaları kendi Medium sayfasında yayımladı. İngilizce olarak yapılan konuşmalara buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

GOOGLE'DAN CEVAP GELDİ

Washington Post'un haberine göre Google Sözcüsü Brian Gabriel, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Gabriel, etik ve teknoloji uzmanlarının Blake Lemoine'nin iddialarını incelediğini ve kanıtların iddiaları desteklemediği sonucuna ulaştığını söyledi.