Aileler Instagram uygulamasına dikkat! Soruşturma açıldı...

David Stier isimli bir veri bilimci uzun süredir Instagram uygulamasındaki kişisel bilgiler konusunda araştırma yapıyordu. Stier yaptığı araştırmalar sonucunda dünyaca ünlü fotoğraf uygulaması Instagram'ın çocukların cep telefonu ve e posta adresini yayınladığını farketti. Stier'in araştırması sonucu İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC) harekete geçti.

Giriş Tarihi 19 Ekim 2020, 23:14 Güncelleme 19 Ekim 2020, 23:15
Aileler Instagram uygulamasına dikkat! Soruşturma açıldı...

İÇİNDEKİLER

David Stier isimli bir veri bilimci uzun süredir Instagram uygulamasındaki kişisel bilgiler konusunda araştırma yapıyordu. Stier yaptığı araştırmalar sonucunda dünyaca ünlü fotoğraf uygulaması Instagram'ın çocukların cep telefonu ve e posta adresini yayınladığını farketti.

Facebook ise Stier'ın konuya yaklaşımının hatalı olduğunu söyleyerek itiraz etmişti. Firma, kurumsal hesaplardaki bilgilerin açık bir şekilde yayınlandığı konusunda en başından beri şeffaf davrandığını belirtmişti.

Bunun üstüne hesaplarını kurumsal hesaba dönüştürmek isteyen kişilere iletişim bilgilerinin açık şekilde yayınlanacağına dair uyarı çıkmaya başlamıştı.

Amerika'nın çok sayıda lider teknoloji firmasının Avrupa merkezleri, vergi kanunlarının esnekliği sebebiyle İrlanda'da bulunuyor ve 2018 yılında yürürlüğe giren Avrupa Birliği Veri Koruma Kuralları'na göre DPC, Avrupa Birliğinin baş denetleme kurumu olma özelliğini taşıyor.

Komisyonun gerekli gördüğü takdirde büyük maddi yaptırımlar uygulama yetkisi de bulunuyor.

Komisyon ilk olarak Facebook'un Instagram platformunda çocukların kişisel bilgilerini işleme yöntemine yönelik teftiş gerçekleştirecek ve yeterli güvenlik önlemlerinin yerleştirilip yerleştirilmediğini denetleyecek.

Halihazırda Instagram'a bilgisayarla girildiğinde hesapların kişisel bilgileri sayfalarının HTML kodlarında da görüntülenebiliyor, bu da bilgisayar korsanlarının bu verileri hiçbir zorlukla karşılaşmadan alabileceği anlamına geliyor.

Facebook HTML kodlarından iletişim bilgilerini kaldırmayı kabul etti.

Ancak denetlemenin sonucunda ceza alıp almayacakları henüz belirsizliğini koruyor.