Verileri koruyun

Milyonlarca öğrenci dijital eğitim için ekran başına kilitlenirken, siber güvenlik ve verileri korumanın önemi arttı. Uzmanlar, ‘siber güvenli’ eğitimin yollarını anlattı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2020 Güncelleme 29 Eylül 2020, 06:59
Verileri koruyun

İÇİNDEKİLER

Bilgisayar, tablet ve telefonlar temel eğitim malzemesi haline gelince, dijital dünyada dolaşan 1 milyarı aşkın zararlı yazılıma karşı güvenlik önlemlerini almak da kritik hale geldi. Peki öğrenci, öğretmen ve veliler hangi dijital önlemleri almalı? Eset'ten Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral, şu uyarılarda bulundu:

Bilgisayarda yer kaplayan ve performans kaybına neden olabilecek gereksiz uygulamaları silin.
Cihazlarınızda sistem ve program yamalarınızı ihmal etmeyin. Güvenliğin öncelikli kuralı, sistemi güncel tutmaktır. Bir diğer önemli kural da tıkladığımız yerlere dikkat etmektir. Özellikle 'exe' uzantılı ekli mesajlar başta olmak üzere internette karşınıza çıkan her bağlantıya tıklamayın.
Uzaktan eğitim eba.gov.tr üzerinden yapılıyor. İnternette muhtemel giriş ya da bağlantı problemlerinde çözüm önerisiyle karşınıza çıkabilecek sahte site ve yönlendirmelere dikkat edin. Adres çubuğunu sık sık kontrol altında tutun. Kullanıcı adı ve parola taleplerinde temkinli davranın.
Görüntülü video bağlantılarında, öncelikle öğrenciler sadece kendi öğretmeninden gelecek e-posta veya mesajdaki bağlantılara tıklamalı. Görüntünün arka planında, yaşadığı yeri ve ailesi ile ilgili özel bilgileri açığa çıkarabilecek resimler olmamalı.
Güncel antivirüs yazılımı kullanın.
Ödev ve ders notlarının kaybolmaması için verileri yedekleyin.