Wikipedia ne zaman açılacak? Vikipedi neden kapandı? Wikipedia nedir, ne demek?

Wikipedia ne zaman açılacak? İnternet ansiklopedisi olarak bilinen Wikipedia'ya 29 Nisan 2017 tarihinde Türkiye'den erişim engellenmişti. Wikipedia'ya erişim ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi Wikipedia hakkında gerekçeli kararını açıkladı. Peki, Wikipedia ne zaman açılacak? Vikipedi neden kapandı? Wikipedia nedir?

Giriş Tarihi 15 Ocak 2020, 08:52 Güncelleme 15 Ocak 2020, 09:13
Wikipedia ne zaman açılacak? Vikipedi neden kapandı? Wikipedia nedir, ne demek?

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... 2017 yılından bu yana Türkiye'den erişimi engellenen Wikipedia için Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Wikipedia'nın ne zaman açılacağı ile ilgili soruya, "Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararı açıklayınca Wikipedia açılacaktır" diye cevap vermişti. Peki, Wikipedia ne zaman açılacak? Vikipedi neden kapandı? Wikipedia nedir? İşte cevaplar...

WİKİPEDİA NE ZAMAN AÇILACAK?

Anayasa Mahkemesi, oy çokluğu ve 6 üyenin karşı oy yazısıyla alınan kararı Ankara 1. Sulh ceza mahkemesine de gönderdi. Mahkemenin kararı bilgi teknolojileri ve iletişim kurumuna iletmesiyle birlikte Wikipedia erişime açılacak.

Anayasa Mahkemesi, kararın gerekçesinde, Wikipedia'nın kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını vurguladı. Wikipedia'nın kapatılmasını haklı gösteren vahim nitelikte bir içerik olmadığı belirtildi.

WİKİPEDİA NEDEN KAPATILDI?

2017 yılında Vikipedi içerisinde Türkiye'yi terörle aynı düzlemde gösteren içerikler tespit edilerek bununla ilgili girişimler başlatılmıştı. Site yetkilileriyle gerekli yazışmaların yapılmasının ardından söz konusu içeriklerin kaldırılmadığı tespit edildiği için Wikipedia sitesine erişim engeli konulmuştu.

Yetkililer, "teröre karşı iş birliği yapmak yerine, Türkiye'ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin parçası olarak hareket eden bir bilgi kaynağı haline gelmesi" gerekçesiyle erişim engeli uygulamasına başvurulduğunu bildirmişti.

Wikipedia sitesine, 29 Nisan 2017 tarihinden bu yana Türkiye'den erişim sağlanamıyor.

WİKİPEDİA NEDİR?

2001 yılında kurulan Wikipedia, kullanıcılar tarafından ortaklaşa oluşturulan ve birçok dilde içeriğin olduğu ücretsiz bir internet ansiklopedisi olarak internetin en çok ziyaret edilen web siteleri arasında yer alıyor.