E-devlet girişi nasıl yapılır? E-devlet şifresi nereden alınır?

Vatandaşların, kamu hizmetlere daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasını sağlayan E-devlet ile işlemlerinizi tek tıkla halledebilirsiniz. E-Devlet şifresini yeni almış vatandaşların aklında; E-devlet girişi nasıl yapılır? sorusu var. “E-devlet girişi nasıl yapılır?” sorusunu yanıtlayarak, sizlere nasıl giriş yapabileceğinizi anlattık. İşte, E devlet giriş  ve E-devlet şifresi alma işlemleri!

Giriş Tarihi 28 Ağustos 2019, 11:59 Güncelleme 28 Ağustos 2019, 11:59
E-devlet girişi nasıl yapılır? E-devlet şifresi nereden alınır?

İÇİNDEKİLER

E-devlet kapısı, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda tek bir çatı altında toplan-masına olanak sağlayan bir sistemdir. Sistemin temel amacı, kamu hizmetlerini vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına bilgi ve iletişim teknolojileriyle etkin ve verimli bir şekilde sunmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaş-larına ulaşan E-devlet Kapısı, günlük en çok ziyaret edilen sitelerin başında yer alır.
Kamu kurumlarında kaybedilen zamanın önüne geçmek adına oluşturulan sistemde entegre hizmetler(e-hizmetler) için kamu kurumları tarafından herhangi bir vergi, resim ve harç ödemesi öngörülmemişse, E-devlet kapısı üzerinden alınacak hizmetler için de vatandaşlardan ekstra bir ücret talep edilmez.

E DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR? TIKLA ÖĞREN

Bizzat kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan hizmetlerle ilgili doğru ve güncel bilgilere ulaşmak isteyen vatan-daşlar, bu sistem sayesinde bilgi ve belgelerini de kolaylıkla paylaşabilir. SGK hizmet dökümü sorgulamadan, araç plakasına yazılan cezaları öğrenme ve KYK yurt başvurularına kadar pek çok hizmeti bünyesinde barındıran sis-tem, vatandaşlara büyük kolaylık sağlar. İlk kez sisteme ulaşacak olan bireyler, "E-devlet girişi nasıl yapılır?" soru-suna cevap arıyor.

E-Devlet Girişi Nasıl Yapılır?

E -devlet kişisel bilgilerin korunması esasına dayanarak çalışır ve kişisel bilgiler E-devlet kapısı üzerinden sadece ilgili vatandaşa sunulur. Bu hizmete erişim sağlayabilmek için öncelikli olarak güvenlik adımlarını geçmeniz gere-kir. Güvenlik adımlarında ilk aranan şart; T.C kimlik numarasıdır. Ardından E-devlet girişi için beş farklı yöntem bireylerin seçeneğine sunulur. E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C kimlik kartı ve internet bankacılığı ile giriş yapabilirsiniz.

· E-devlet ana sayfasına girin.
· Ana sayfaya erişim sağladığınıza karşınıza "E-devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi" çıkar.
· E-devlet girişi için belirlenen yöntemlerden size uygun olanı seçerek istenilen bilgilerinizle boşlukları doldurun.
· T.C kimlik numaranızı ve giriş seçeneğinde belirlediğiniz yöntemin bilgilerini ekledikten sonra "Sisteme Giriş Yap" sekmesine basın.
· Bilgilerinizin doğruluğu sistem tarafından teyit edildikten sonra ana sayfaya erişim sağlayabilirsiniz.
· Ana sayfaya ulaşım sağladığınızda çıkan ekran üzerindeki arama çubuğunda istediğiniz kamu kuruluşu ve hizmetine ait anahtar kelimeleri yazmanız ve aratmanız yeterli olur.
· Aratma işleminden sonra çıkan hizmetlerden size uygun olanı seçip bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.

E-Devlet Şifresi Nereden Alınır?

E-devlet kapısına giriş yapabilmek için kullanıcıların E-devlet şifresi alması şartı mevcuttur. E-devlet şifresini sis-teme giriş yapmak isteyen vatandaşların PTT Merkez Müdürlüklerinden veya yetkili şubelere T.C kimlik kartlarıyla başvuruda bulunması yeterlidir. Üzerinde T.C kimlik numaralarının bulunduğu fotoğraflı bir kimlik kartı ile (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport, ehliyet, avukat kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim veya savcı kimlik kartla-rı) yurt içindeki PTT şubelerinden 2 TL karşılığında E-devlet şifrenizi almanız mümkündür. Yurt dışında bulunan vatandaşların ise; E-devlet şifresini temin etmek için elçilik ya da konsolosluklara bizzat müracaat etmesi gerekir.

E-devlet Şifresi Nasıl Değiştirilir?

E-devlet sistemine şifre ile ilk defa giriş yapan kullanıcılar güvenlik nedeniyle otomatik olarak "Şifre Değiştirme" sayfasına yönlendirilir. Bu durumda, PTT'den aldığınız şifreyi girmeniz ve ardından da kendinizin belirleyeceği ve istenilen özelliklerden oluşan yeni şifrenizi girmeniz istenir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra yeni şifreniz ile sisteme dilediğiniz zaman giriş yapabilirsiniz.
Kayıt sonrasında sisteme giriş yapmış vatandaşlar dilerse "Şifre ve Güvenlik Ayarlarım" sayfasından şifre değişikliği işlemlerini gerçekleştirebilir. Ayrıca PTT şubelerinden tekrar şifre alarak da şifre değiştirebilirsiniz.