Apollo 11'in Görevi Nedir? Ay görevleri nelerdir? Ay'a inişin 50. yılı Google tarafından neden Doodle yapıldı

50 yıl önce bugün Apollo 11 uzay aracı ile dünyanın yörüngesi olan Ay'a ilk insanlı uçuş gerçekleştirildi. Meydana gelen bu uçuş dünyada büyük yankı uyandırdı. Astronotlar arasında yer edinen Neil Armstrong Ay'a ilk adımını attığı 21 Temmuz 01:56'da Bu bir insan için küçük insanlık için büyük bir adım ifadesini kullanarak hafızalarda yer etti. Astronot Neil Armstrong'a Michael Collins ve Edwin "Buzz" E. Aldrin, Jr. Birlikte rol aldı. Apollo 11, uzay uçuşu tarihinde Apollo 10'dan sonra mürettebatının tamamı daha önce uzay uçuşu yapmış astronotlardan oluşan ikinci görevdi. Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Peki Apollo 11'in Görevi Nedir? Ay görevleri nelerdir? Ay'a inişin 50. yılı Google tarafından neden Doodle yapıldı

Giriş Tarihi 19 Temmuz 2019, 09:06 Güncelleme 19 Temmuz 2019, 09:08
Apollo 11’in Görevi Nedir? Ay görevleri nelerdir? Ay’a inişin 50. yılı Google tarafından neden Doodle yapıldı

İÇİNDEKİLER

Apollo 11'in Görevi Nedir? Ay görevleri nelerdir? Ay'a inişin 50. yılı Google tarafından neden Doodle yapıldı. Dünyanın yörüngesi olan Ay'a tarihte ilk kez bundan tam 50 yıl önce inildi. Apollo 11 uzay aracı bu zamana kadar insanlı ilk uzay uçuşu olması sebebiylede büyük önem arz etmektedir. İnsanoğlu'nun Ay'a ayak basışının üzerinden tam 50 yıl geçti. Dünyaca ünlü arama motoru Google, Apollo 11 uzay aracı ve astronotları unutmadı.Ay'a ilk ayak basışın üzerinden tam 50 yıl geçmiş olmasına rağmen Neil Armstrong, Michael Colins ve E. Aldrin Jr. unutulmadı. Peki Apollo 11 uzay aracının görevi neydi? Ay'a ayak basarken Armstrong " insan için küçük, insanlık için büyük bir adım" ifadesini kullandı. İniş canlı yayınla aktarıldığından bu söz dünya çapındaki insanlar tarafından duyuldu. Apollo 11 Uzay Yarışı'nı fiilen bitirdi ve ABD başkanı John F. Kennedy'nin 1960'ların sonuna kadar Ay'a ulaşma hedefini gerçekleştirmiş oldu.

Ay'a ayak basarken Armstrong "[bir] insan için küçük, insanlık için büyük bir adım" ifadesini kullandı. İniş canlı yayınla aktarıldığından bu söz dünya çapındaki insanlar tarafından duyuldu. Apollo 11 Uzay Yarışı'nı fiilen bitirdi ve ABD başkanı John F. Kennedy'nin 1960'ların sonuna kadar Ay'a ulaşma hedefini gerçekleştirmiş oldu.

Asli mürettebat

Neil A. Armstrong, Komutan
Michael Collins, Komuta Modülü Pilotu
Edwin "Buzz" E. Aldrin, Jr., Ay Modülü Pilotu

Mürettebatın tamamı bu görevden önce bir başka uzay uçuşunda görev almış olmak zorundaydı. Apollo 11, uzay uçuşu tarihinde Apollo 10'dan sonra mürettebatının tamamı daha önce uzay uçuşu yapmış astronotlardan oluşan ikinci görevdi.

APOLLO 11'İN GÖREVİ NEDİR?

Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20:18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01:56'da (EEZ) Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Uçuşun mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay yörüngesinde Armstrong ve Aldrin'i taşıyan modülle bir araya gelmek için beklemedeydi. Görevin üç üyesi de sekiz gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.

16 Temmuz günü Florida'nın Merritt Island kasabasında bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nden Saturn V tarafından fırlatılan Apollo 11, NASA'nın Apollo projesinin beşinci insanlı uçuşuydu. Daha önceki uçuşlardan ikisi Ay çevresinde uçmuş ve biri Dünya yörüngesinde Ay'a iniş manevralarını gerçekleştirmişti. Roket tarafından fırlatılan uzay aracı üç bölüme sahipti: üç astronot ve erzaklarının bulunduğu Komuta Modülü, yön değiştirme amacıyla yakıt ve motorların bulunduğu Hizmet Modülü ve bunların yanı sıra Ay Modülü. Uzay aracı fırlatma roketi tarafından Ay rotasına sokulduktan sonra ikisi birbirinden ayrıldı ve uzay aracı üç gün boyunca Ay yörüngesine girinceye dek yoluna devam etti. Burada Armstrong ve Aldrin Ay Modülü'ne geçti ve Ay'ın Dünya'ya bakan tarafında bulunan Sessizlik Denizi'ne iniş yaptı. Astronotlar araç dışındaki iki buçuk saat da dahil olmak üzere toplamda yaklaşık 21½ saat boyunca Ay yüzeyinde kaldı.

Ay'dan toplanan örneklerle ne yapıldı?

Apollo 11 görevi, Ay'dan en az örneğin toplandığı Apollo göreviydi. İlk iniş olması dolayısıyla riskin asgaride tutulmak istenildiği görevde, 21 kilogram ağırlığında örnekler elde edilmişti.

Apollo astronotları, Ay'da kaya, taş ve toz örnekleri topladı. Toplanan örnekler yıllardır Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde saklanıyordu. Geçtiğimiz ay yapılan bir açıklama ile NASA, önümüzdeki yıldan itibaren, 1969 – 1972 yıllarında Apollo görevlerinde elde edilen örneklerin inceleneceğini duyurdu. Dünya atmosferine şimdiye kadar hiç maruz kalmamış birkaç örneğin de bulunduğu Ay parçaları, toplamda 382 kilogramlık kaya, taş ve tozdan oluşuyor. Bu örnekler, Ay'da vakumlu paketlere koyulduktan sonra Dünya'ya dönülünce donduruldu ya da helyum gazı içinde saklandı. Apollo envarteri toplamda Ay'dan alınmış 100 binden fazla ayrı örneği içeriyor. 2 bin 200 orijinal örnekten bazıları araştırmalar için daha küçük parçalara bölünmüş durumda.

NASA'nın Lunar Reconnaissance Orbiter uzay aracı, 2012'de uzaydan Apollo 11 iniş alanını görüntülemiş ve astronotların izlerini, bazı deneyleri, atılmış bir kamerayı ve Ay Modülü'nün iniş aşamasını gözlemledi. Yörüngeden gelen fotoğraflara dayanarak mevkinin 3D görüntüsü 2014 yılında oluşturuldu. Apollo 11'e ilişkin ilginç bir olay da geçtiğimiz yıllarda yaşandı; Apollo 11'den gelen bir Ay örnek torbası, 2015 yılında ABD Marshals Service adına düzenlenen bir Teksas müzayedesinde yanlışlıkla satıldı. Bir Illinois olan Nancy Carlson, torbayı 995 dolara satın aldı. ABD hükümeti, Ay örneklerinin toplandığı torbayı NASA'ya iade etmek ve satışı geri almak için mahkemeye başvurdu ancak Carlson 2016'da yasal mal sahibi oldu.​

Apollo 11 'den sonra diğer ülkeler neler yaptı?

Apollo 17 astronotu Harrison Schmitt örnek toplamak için çalışıyor.

Ay'a ulaşan insanlı ilk uzay aracı Apollo 11'den sonraki üç yıl boyunca NASA, Ay'a 12 astronot daha gönderdi. Ay'daki ilk ayak izlerinin Armstrong'a ait olmasından sonra son ayak izlerinin sahibi ise Apollo 17'de görev alan astronot Eugene Cernan'dı. Yani 50 yıldır herhangi bir insanlı uzay aracı Ay'a inemedi.

50 yıllık süreçte ABD'nin haricinde Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya, Çin, Hindistan ve İsrail Ay'a insansız uzay araçları gönderdi. 2006'da başlatılan ESA'nın SMART-1 görevinde amaç, iyon itkili motor, iletişim alt yapıları ve otonom konumlandırma sistemleri ve bu yeni teknolojilerin gelecekteki uzun süreli uzay görevlerinde başarılı olup olamayacağını sınamaktı.

Ay görevlerinde son yıllarda üç aşamalı bir plan çizen Çin, Chang'e 1 ve Chang'e 2 uzay araçlarını Dünya'nın yörüngesinin dışına çıkarabildi. 2013 yılının Aralık ayında fırlatılan Chang'e 3 uzay aracı Ay yüzeyine kontrollü bir şekilde indirildi.

Ay'a inmeyi planlayan bir diğer ülke olan Hindistan, "Çandırayan-2" adlı uzay aracıyla Ay'da su aramayı hedefliyordu. Ay'ın karanlık bölgesinde kalan güney kutbuna ulaşarak çalışmalar yapacağını daha önce duyuran Hindistan, bu görevini şimdilik ertelediğini açıkladı. Hindistan, bu görevi şimdilik askıya almasaydı 6-7 Eylül 2019 tarihlerinde Çandırayan-2'nin Ay'a iniş yapması öngörülüyordu.