Çocukları siber tehlikelerden korumanın yolları nelerdir?

Çocukların internette geçirdiği zaman artarken; uzmanlar, aileleri uyardı, siber tehlikelere karşı koruma sağlayacak önlemleri sıraladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2018 Güncelleme 02 Ekim 2018, 00:00
Çocukları siber tehlikelerden korumanın yolları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Yetişkinler gibi çocuklar da dizüstü bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi cihazlarla çokça zaman geçiriyor. Bu durum çocukları siber tehdit riskiyle karşı karşıya bırakabiliyor. Kaspersky Lab'in araştırmasına göre; Türkiye'de ebeveynlerin yüzde 18'i, çocuklarının internet bağımlısı olmaya başladığını ve internette çok fazla vakit geçirdiğini (son 12 ay içinde) belirtiyor. Türk ebeveynlerin yüzde 15'i çocuklarının zararlı yazılımlar veya virüslerle karşılaştığını, yüzde 12'si çocuklarının internette uygunsuz ya da yetişkinlere yönelik içerik gördüğünü ve yüzde 39'u ise çocuklarının internette görüp yaptıkları üzerinde hiçbir kontrol olmadığını dile getiriyor. Uzmanlar, çocukları siber dünyada korumak için alınacak önlemleri şöyle sıralıyor:
Ebeveynler, çocuklarının siber dünyayı keşfetmesine engel olamaz. Ancak, çocukların internetteki faaliyetleri söz konusu olduğunda onların istenmeyen kişilerden, uygunsuz veya zararlı içeriklerden ve zararlı yazılımlar ya da saldırılardan korunduğuna emin olmak büyük önem taşıyor. Ebeveyn kontrolü yazılımları, çocukları internetteki tehlikeli ve istenmeyen bilgilerden korumaya yarayan güçlü birer araç. Bu sayede çocuğunuzun yaşına uygun parametreleri kolayca belirleyebilir, cihazları ve internet kullanım sürelerini kontrol edebilir, uygulamaları kısıtlayabilir, uygunsuz içerikleri engelleyebilir, çocukların bağlantı kurduğu kişileri ve hatta konumunu izleyebilirsiniz.
● Çocuklar olası tehlikeler ve riskler hakkında eğitilmeli ve internette başlarına gelebilecek farklı durumlar için önemli bilgiler onlarla paylaşılmalı.
● Çocukların bilgisayar başında ve internette geçirdiği süre için sıkı kurallar belirlemek önemli.
● Çocukların ​internette neler yapıp, yapamayacağına dair kurallar koymak ve bunların nedenlerini açıklamak gerekli. Çocuk büyüdükçe kurallar gözden geçirilmeli.
İNTERNET YAYINLARINA EBEVEYN DENETİMİ
İnternet yayınlarına yönelik yönetmelik taslağıyla çocukların gelişimini korumak açısından da yeni bir tedbir getirilmesi öngörülüyor. Buna göre; internet ortamından yayın lisansı verilen medya kuruluşları ile internet yayın platform işletmecileri, çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlara yönelik ebeveyn kontrolünü sağlayıcı tedbirleri almakla yükümlü kılınacak.