Tekno hayat

Akıllı ev konsepti yaygınlaşırken, teknolojik yenilikler de hızla artıyor. Buzdolapları internetten sipariş vermeye başladı, yakında bozulan yiyecekleri de çöpe atacak. Evin kapılarını ise yüzünüz açacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2018 Güncelleme 25 Eylül 2018, 01:58
Tekno hayat

İÇİNDEKİLER

Akıllı ev konsepti hızla yaygınlaşıyor. Önümüzdeki 1 yıl içinde akıllı evlerin Avrupa'da 14 milyar, tüm dünyada ise 50 milyar dolarlık pazar oluşturacağı öngörülüyor. Önümüzdeki 1 yıl içinde dünyada yaklaşık 30 milyon ev 'akıllı' olacak. Türkiye'de ise 10 yıl içinde evlerin yaklaşık yüzde 30 kadarı akıllı ev sistemleriyle donatılacak. Akıllı ev sistemleri, içinde yaşayanların işlerini kolaylaştırıyor, zamandan ve enerjiden tasarruf etmesini sağlıyor. Işıkları kapatmak, perdeleri indirmek, sabah kahveyi yapmak gibi birçok ev işini sizin yerinize otomasyon sistemleri gerçekleştiriyor. Evi siz gelmeden ısıtmak, siz yokken bahçeyi sulamak, eve girdiğiniz anda ışıkların yanması ve rahatlatıcı bir müzik çalması, güneşin konumuna göre güneşliklerin ayarlanması, uyku düzeninize göre panjurların açılması mümkün.

ZAYIFLATAN BUZDOLABI
Hatta internetten sipariş veren buzdolabı bile yapıldı. Yakın gelecekte buzdolaplarının, bozulan ürünleri sizin yerinize çöpe atabileceği ve hatta kilo durumunuza göre yemeniz gereken sağlıklı ürünleri belirleyeceği ifade ediliyor. Bilim adamları, önümüzdeki 20 yıllık süreçte kapı kilitlerinin tarih olacağını, bunun yerini parmak izi, göz ve yüz tanıma sistemlerinin alacağını belirtiyor. Akıllı ev sistemlerinin oldukça pahalı olduğu düşünülse de 100 metrekarelik bir evde ortalama ek maliyetin yüzde 3-5 arasında değiştiği ifade ediliyor. Bu ek maliyet, zaman içinde, sağladığı enerji tasarrufuyla kendi parasını karşılıyor. Statista firmasının raporuna göre; 2017'de akıllı ev pazar hacmi 33.5 milyar dolar oldu. 2022'de ise global pazar hacminin yıllık 112 milyar dolar olması bekleniyor. McKinsey firmasının raporuna göre ise 2025'teki nesnelerin internetinin akıllı ev konseptinde oluşturacağı yıllık pazar potansiyelinin 200-350 milyar dolar olacağı öngörülüyor.